Ангела Меркел може да е мащеха за гърците, но за германците продължава да е „мама“. Тя беше търпелива към Атина през последните пет месеца, но стана особено строга в последните пет дни. Според някои това заплашва да разруши Европа. Докато тя още не е рухнала, да се опитаме да прочетем посланието на Меркел.

Deutschland über alles. И ние сме демокрация. Осемдесет и пет на сто от нейните граждани не искат повече да спасяват Гърция. Те ме избират вече десет години. Следователо съм длъжна да ги послушам. Както Алексис Ципрас слуша гърците. Аз не мога „да продам“ на своя народ, това, което той иска за неговия.

Може и иначе. Искам Еврозоната да остане цяла, но не на всяка цена. Готова съм да поема риска парче от нея да се отчупи. В еврото има по-важни неща от броя на държавите, които са го приели. (Дали това беше сериозно или блъф, можем да гадаем. Но след пет месеца блъфове от гръцка страна немската показа, че и тя може, и то с високи залози).

Аз карам Европа. Тази Европа ще се промени, ако се налага. Само че ще я променям аз. Няма да оставя това на довчерашни политически маргинали, които са стигнали до властта по случайност – защото традиционните партии в страните им са се провалили. Няма да оставя на антиглобалисти да ми свият глобалната Европа. В края на краищата, най-голямата част от сметките в нея ги плаща Германия.

Фалит в рая. Кой каза, че в Еврозоната били невъзможни фалити? Възможни са. Ето на, гърците не могат да си платят дълговете и ние ще поставим държавата им под особен надзор и ще продаваме собствеността ѝ чрез специален фонд, чиито приходи ще удовлетворяват кредиторите. В този фонд ще е масата на несъстоятелността на Гърция и с нея ще разполага, назначен от Европа синдик. Така хем кредиторите сити, хем Еврозоната цяла. Ако не им беше харесало това, имахме и алтернатива – нещо като изолатор, изтрезвително отделение на еврото, за народи пияни от леви илюзии. Но разни учени и юристи казаха, че било незаконно и грозно – като барака към Партенона.

Да влезе Камерън. Всички ме критикуват, че съм постъпила брутално. Ами, хайде тогава да платят сметката и да предложат по-добри идеи. Вероятно ги има Дейвид Камерън. И той плаши с –exit, не Еврозоната, а целия Европейски съюз. Ще преговаряме.