Европейската комисия предлага всички държави от ЕС да отпуснат 7 милиарда евро за три месеца на Гърция, за да може тя да обслужва външния си дълг, докато преговаря за следваща помощна програма от Еврозоната и от Международния валутен фонд.

Комисията предлага парите да осигури създаденият през 2010 година Европейски механизъм за финансова стабилност (ЕМФС). Този фонд с таван от 60 милиарда евро ѝ позволява да заеме пари от международните пазари и да ги отпусне на нуждаещото се правителство, като за гаранция служи бюджетът на ЕС. В случай, че то не ги върне навреме, задължението пада върху държавите-членки, които си го разпределят пропорционално на вноските си в европейския бюджет.

Великобритания вчера категорично отказа да участва, нежелание изразиха и няколко страни извън Еврозоната, включително България. Одобряването на такава помощ изисква квалифицирано мнозинство в Съвета на министрите на икономиката и финансите (ЕКОФИН), ако те гласуват присъствено на заседание, или консенсус, ако одобряват проекторешението на подпис. 

"Използването на ЕМФС не е лесен вариант, не не е като очевидните други решения", каза заместник-председателят на Комисията отговорен за еврото и за социалния диалог Валдис Домбровскис. "Държавите-членки извън еврото изразиха тревоги за възможни отрицателни финансови последици. Ние сега работим върху това как да успокоим тези тревоги, как да гарантираме този заем,така че държавите извън еврото да бъдат убедени, че това решение няма да има никакви отрицателни финансови последици за тях".

Той добави, че се обсъждат и други опции като програмите на Европейската централна банка за изкупуване на дълг и бъдещи парични потоци в европейския бюджет, но не даде подробности за тях.