Тайно и полека охраняваните от НСО пораснаха с още няколко човека.

С тази перефраза може да се изчерпа случилото се на апокрифно заседание на парламентарната комисия за контрол на службите миналата седмица, за което се разбра чак днес.

На него, въпреки всички заявки, че с приемането на закона за Националната служба "Охрана", ще се свие кръгът на охраняваните лица, всъщност се е случило точно обратното. По предложение на ГЕРБ, в лицето на Димитър Лазаров, е било прието държавни гардове да бдят и над "други лица, свързани с националната сигурност, икономическата и финансова стабилност на държавата". Което оставя широко поле за тълкувания - е ли например Цветан Василев лице, свързано с финансовата стабилност на държавата или не. Кой ще бъде охраняван и по какъв начин ще решава специална комисия, включваща началника на НСО, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" и главния секретар на МВР.

В първоначалния вариант на закона бе предвидено да има 13 вида лица, които подлежат на охрана от НСО като само президентът, шефът на парламента и премиерът не могат да се откажат от нея. Депутатите не влизаха в този списък. И все пак, при повишена степен на опасност в мирно време държавни гардове могат да бъдат зачислени и към депутатите, както и към бивши президент, председател на Народното събрание, министър-председател и главен прокурор. За последните четирима охрана може да има само в срок от до 4 г. от освобождаването им от длъжност.  Законът за уреждане на някои права на лицата, които са били президенти на Република България позволява на бившите държавни глави да ползват транспорт и шофьор от НСО пожизнено.

Самият Лазаров призна днес за тайното заседание, но го представи като продължение от предходната седмица. Дори и да е така обаче прецедент е на сайта на парламента да не се обявява информация за комисиите и дневния ред, както е в случая. Засега няма информация и кой депутат как е гласувал. Реформаторът Атанас Атанасов е предложил да се прецени дали тези лица, с които се разширява кръгът, нямат самостоятелна възможност да си платят охраната, за да не се натоварва държавният бюджет. Това предложение обаче не е било прието и затова генералът не подкрепил целия текст, разказа Атанасов по БНТ.

Приемането на закона в пленарна зала предстои след лятната ваканция на парламента.