Реформаторският блок направи сериозни компромиси, за да се стигне до внасянето на проект за промени в Конституцията, подкрепен от 180 депутати. Най-сериозният от тези компромиси бе отказът от въвеждането на явно гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Правосъдният министър Христо Иванов обясни, че тази тема не е затворена страница и би могла да се повдигне отново между първо и второ четене. Подобни изявления имаше и от депутати от Реформаторския блок. Тези идеи обаче ще са много трудни за реализиране.

Законодателната практика в парламента предвижда, че между първо и второ четене не могат да се правят предложения, които са извън обхвата на промените, приети вече на първо четене.

"Този принцип важи и за промените в Конституцията", коментира пред Клуб Z бившият конституционен съдия Димитър Гочев.

Според Гочев в проекта за първо четене трябва да има поне един текст, който се отнася до начина на гласуване във ВСС, за да може на второ четене да се повдигне отново темата с въвеждането на явното гласуване.

Във внесения проект за промени на Конституцията обаче няма нито един текст, свързан с гласуването. Любопитно е, че въвеждането на явно гласуване във ВСС е аргументирано в мотивите към проекта. Това обаче очевидно се дължи на недоглеждане от страна на вносителите, които са копирали мотивите от първия проект.

Гочев коментира, че е напълно възможно депутатите да нарушат правилата и да приемат на второ четене текст, който е извън обхвата на приетото на първо четене. По този начин обаче промените ще бъдат допълнително уязвими при евентуалното им атакуване пред Конституционния съд.

В следващите месеци ще стане ясно дали Иванов и Реформаторите имат някакъв скрит коз, за да върнат отново на масата темата за явното гласуване във ВСС. Или просто се опитват да смекчат общественото недоволство от компромисите, които бяха направени около промените в Конституцията.