"Лично аз докарах Владимир Путин на власт. Девет месеца съм работил за това денонощно."

Тези думи обича да повтаря Сергей Пугачов (52 г.), пише британският в. "Файненшъл таймс".

Семействата на двамата били някога неразделни. След училище дъщерите на Путин неизменно идвали в дома на Пугачов, разположен точно до подмосковната резиденция на президента.

Днес тези времена изглеждат като нещо много далечно, отбелязва журналистката Катрин Белтън. Милиардерът е напуснал Русия през 2011 г. и сега руските власти искат екстрадирането му. Москва го дири чрез Интерпол и иска да го съди по обвинение в присвояване на стотици милиони долари от Межпромбанк - Международната промишлена банка, чийто съосновател бе някога той. По искане на Русия Висшият съд в Лондон замрази активите на Пугачов в целия свят.

Някогашният приближен на Путин поиска защита от британското антитерористично ведомство. Той откри в колите си подозрителни устройства. Такива имало и в колата, с която най-малките три от неговите общо пет деца пътуват всеки ден до училището си. Пугачов се опасява, че в устройствата може да има взрив.

Преди година руските власти обявиха Пугачов за издирване чрез тази снимка.

Преди няколко дни стана ясно, че някои от апаратите са приспособления за следене и са поставени в автомобилите от британски частни детективи, работещи за руската държава, твърди "Файненшъл таймс".

По тази причина Сергей Пугачов избяга във Франция. Така той наруши заповедта на британския съд, който му забранява да напуска територията на Обединеното кралство.

Дълго време Пугачов смятал, че кампанията срещу него се води от "дребни риби" в Кремъл. Когато обаче натискът се усилил, той стигнал до извода, че това може да идва само от върха.

"Как може Путин да се държи така? Аз направих за него всичко. Дори го направих президент", възкликва Пугачов.

Той разказва пред изданието как задкулисно е помогнал на Борис Елцин да спечели втория си президентски мандат през 1996 г., а след това е разчистил пътя за идването на власт на Путин.

Пугачов твърди, че за преизбирането на Елцин решаваща роля изиграли американските му връзки. Той привлякъл група политтехнолози от САЩ. Начело на тази група бил Джордж Гортън, а останалите двама - Джо Шумейт и Дик Дреснър.

Тримата заедно с президентската дъщеря Татяна Дяченко организирали предизборна кампания в американски стил. Така Елцин успял лесно да се справи с конкурента си - комунистическия лидер Генадий Зюганов. Случаят доби световна известност чрез американския филм "Проектът Елцин" от 2003 г.

Така Пугачов спечелил завинаги благодарността на Дяченко, която придобивала все по-голяма роля в държавното управление с разклащането на здравето на баща й. Именно на нея богаташът подхвърлил идеята, че следващият държавен глава може да бъде Путин.

Тогава Пугачов усещал, че в Русия назрява истински преврат. Парламентът искал да отстрани Елцин чрез импийчмънт. Президентът и близките му щели да бъдат изправени пред съда.

Пугачов помогнал за неутрализирането на тези заплахи с помощта на Путин, който тогава оглавявал ФСБ - Федералната служба за сигурност, наследник на съветския КГБ.

В началото богаташът предложил Путин за премиер, а след това с помощта на Дяченко и съпруга й Валентин Юмашев убедили Елцин да подаде оставка.

"Трябваше ни човек, който 24 часа в денонощието да се труди за развитието на страната", казва Пугачов. Но веднага добавя, че представите му за Путин се оказали крайно погрешни.

Елцин подаде оставка на 31 декември 1999 г. По конституция временен президент тогава стана премиерът Владимир Путин. Той насрочи избори през март 2000 г., които спечели убедително.

Малко след това Пугачов лично завел новия държавен глава в президентската резиденция "Ново-Огарьово" край Москва и му показал дългия 50 метра басейн.

"Очите на Путин станаха огромни и кръгли. Разбрах, че той не иска нищо повече от живота. Мислех си, че това е таванът на мечтите му. Но излезе съвсем друго. Той имаше огромен апетит", споделя Сергей Пугачов.

Най-близкото обкръжение на Путин, състоящо се от бившите сътрудници на КГБ в Санкт Петербург, го убедило, че държавата трябва да си върне контрола над икономиката.

"След това завземане на властта от страна на КГБ вече не можех да влияя върху нищо", отбелязва Пугачов.

Той обаче още дълго време останал близък приятел с президента. Влизал в Кремъл като у дома си, твърди неназован руски бизнесмен.

Но когато властта на фракцията на "силовиците" - сътрудниците на руските силови служби, укрепнала, отношенията на Путин и Пугачов се развалили.

Някои хора в Москва смятат, че Пугачов прекалено много разчитал на дружбата си с Путин, за да получи привилегии в бизнеса си.

Историята на Сергей Пугачов е типичен пример за съдбата на руски олигарси, изпаднали в немилост пред Кремъл, отбелязва "Файненшъл таймс". От стопроцентов инсайдер той се превърна в преследван аутсайдер.

Откакто през 2003 г. Путин подгони олигарха Михаил Ходорковски и организира неговия арест и съд, за да вземе под контрол петролната му компания ЮКОС, руските съдилища се използват за преследване на противниците на Кремъл и преразпределение на собствеността.

Сергей Пугачов се опасява, че сега британските съдилища неволно се превръщат в придатък на режима в Москва.