Нов скандал в Хасково.

Този път на фокус не са именията на кмета Георги Иванов заснети от дрон "по политическа поръчка на ГЕРБ" (както той твърди), а възпятата в песен на "Черно фередже" сграда на бившия затвор в Хасково.

Нали помните:

Хасково-затвора,

на криминалните отвора.

Там сме се събрали

цигани, турци, арменци.

Припев:

И с малки чукчета (чук,чук),

ние чукаме чакълчета (прас, прас)

и с кирки, лостове (ха, ха)

попрааме мостове.  

 

Всичкото въшка по твойта риза,

аз ше го чукам с този налъм,

ти ща ми лъскаш лачени обувки,

аз ше ти фърлям едър мънгиз.

 

Припев: Фасове, фасове,

не ми го фърляй на земята,

дай ми го аркадаш,

стори го мене бирхаир.

 

Ех Боже, Боже мой,

направи поне веднъж,

да вали, да вали,

златна Арда вместо дъжд.

 

Ето този хасковски затвор, вече го няма. Бутнаха го багери, въпреки че е обявен за паметник на културата още през 1970 г. 

В петък сайтът Haskovo.net съобщи новината и че общината възнамерява да продаде на търг терена от около 5 декара. Това се виждало от докладна записка на кмета Георги Иванов, която ще се гласува на сесията този петък. Началната тръжна цена на имота на апетитно място в центъра на Хасково е определена на 1 027 600 лв.

Бившият затвор е бил собственост на Министерството на отбраната, но през 2010 г. той е бил прехвърлен на общината. Окръжната прокуратура вече също се е самосезирала по случая и е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, съобщава 
Haskovo.net.

Заради скандала днес Министерството на културата разпореди спешна проверка за разрушаването на сградата на затвора. От ведомството потвърдиха, че зданието е исторически паметник на културата с национално значение.  

Пред "Дневник" хасковският кмет Георги Иванов обясни, че в общината не знаели, че сградата е била паметник на културата.

"Когато поискахме този терен, го направихме с мотив там да има жилищно строителство. Ако е била паметник на културата, защо са ни я дали", недоумява кметът пред изданието и допълва, че постройките на бившия затвор са се рушели от поне 20-25 години.

Пред Клуб Z хора от града обаче обясниха, че като цяло преди влизането на багерите сградата е била съвсем стабилна, въпреки че на места е имало изпочупени прозорци и пропадания на покрива.