Виетнам, бързо развиващ се азиатски пазар с 90 милиона потребители, открива нови възможности пред европейските износители, след като днес се съгласи по принцип да сключи споразумение за свободна търговия с Европейския съюз.

От догодина Виетнам ще премахне 65 на сто от митата върху вноса на европейски стоки и услуги и ще елиминира 99 на сто от тях през идните 10 години. Същото ще направи ЕС през идните седем години, съобщи днес еврокомисарката по търговията Сесилия Малмстрьом.

Споразумението предвижда намаляване на нетарифните бариери и защита на европейските географски наименования. Европейски компании ще могат да се състезават за виетнамски обществени поръчки. Споразумението предвижда увеличена прозрачност и консултации, що се отнася до субсидиите за държавните предприятия в страната и високи стандарти за защита на интелектуалната собственост.

Виетнам се съгласява да отвори пазара си за услуги в областите на бизнеса, околната среда, пощите и куриерите, банките, застраховките и морския транспорт както и за инвестиции в хранително-вкусовата промишленост, изкуствените торове, автомобилните гуми, пластмасите, керамиката, строителните материали.

До края на годината текстът на споразумението трябва да бъде завършен на експертно ниво, след което ратифициран от Съвета на министрите на ЕС и от Европейския парламент както и от виетнамска страна. Това ще бъде първото споразумение за свободна търговия, което ЕС сключва с развиваща се държава.

За 2014 година търговията между ЕС и Виетнам е била 28,2 милиарда евро, като 22,1 милиарда евро е бил вносът в ЕС от Виетнам и 6,2 милиарда евро – европейският износ за Виетнам. За 2013 страните от ЕС са инвестирали пряко 500 милиона евро в тази страна. Виетнам изнася за Европа главно телефони, електроника, обувки, текстил и облекла, кафе, ориз, морски храни и мебели, а внася от ЕС машини, самолети, превозни средства, лекарства.

Виетнам беше традиционен търговски партньор на България през късния социализъм. Страната ни е помагала, включително безвъзмездно, за възстановяването на азиатската страна след войната със САЩ завършила през 1975 година.

България е изградила 125 обекта във Виетнам – промишлени предприятия, фуражни цехове, хладилни инсталации и др., на обща стойност над 30 милиона щатски долара. От 1972 г. до 1989 г. у нас работят няколко хиляди виетнамски работници, които впоследствие напускат България, съгласно споразумения от 1990-1993 г. Над 35 000 виетнамци учат у нас, от които над 5 000 получават висше образование.

„Нашата цел е България да се превърне във врата за виетнамските стоки към пазарите на Балканите и Европа“, заяви министърът на индустрията и търговията на Виетнам Ву Хуин Хоанг на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски в София на 5 юни тази година. 

Стокообменът между България и Виетам за 2013 година е близо 52 милиона долара при 17 на сто търговски дефицит за България. Страната ни е изнасяла пшеница, печатарски машини, инсектициди, антибиотици и други лекарства, ламарини от мед, памучни прежди, а е внасяла метални конструкции, кафе, риба, пневматични гуми, пипер, епоксидни смоли и трикотаж.