Предстоящите местни избори, тяхната организация и финансиране, са били една от основните теми на днешното заседание на правителството. Това става ясно от стенограмата, разпространена от пресцентъра на министерски съвет.

Първоначално регионалният министър Лиляна Павлова запознава колегите си с един проблем. Според нейна информация в някои региони кметове си позволяват да тълкуват Изборния кодекс и да не откриват секции във всички населени места със 100 жители. За пример Павлова дава Кърджали. И пояснява, че тези данни ще бъдат предадени на съдебните органи.

Веднага след Павлова финансовият министър Владислав Горанов съобщава, че са му били поискани 69 млн. лв. за провеждането на изборите. И допълва, че за местния вот преди 4 години са били похарчени 39 млн. След преговори Горанов свел сумата до 51 млн. лв.

Особено дълго изказване прави външният министър Даниел Митов. Той обяснява, че държавата трудно ще осигури представители на администрацията за секционни комисии за провеждането на референдума в чужбина. И една от причините е, че членовете на тези комисии по закон не могат да гласуват на местния вот, защото на него се гласува само в България.

"Налице е потенциален конфликт между изпълнението на служебни задължения и конституционното право на глас.
Очакваният необходим брой на командированите за осигуряването на съставите на СИК е около 600 души. За сравнение, на последните парламентарни избори бяха осигурени по-малко от 600 доброволци от държавната администрация, като бяха командировани 388 от тях", казва Митов.

И признава, че има риск за пръв път държавата да не изпълни ангажиментите си по закон и за отделни секции да няма достатъчно хора.

Изказването на Митов е последвано от интересен диалог между него, премиера и финансовия министър.

БОЙКО БОРИСОВ: В този ред на мисли, срещаш се с парламентарните групи и използваш правото, което ти дава законът – от парламентарната трибуна запознай депутатите с проблемите, които произтичат от така гласувания Изборен кодекс. Публично, ясно и точно да се постави този проблем. Ние няма какво да решим днес тук.

Министърът на финансите да се стяга и да намира 51 милиона.

ДАНИЕЛ МИТОВ: Като споменахме уважаемия господин министър на финансите, последната мярка, защото е свързана с него, която предлагаме – по възможност, да се осигури достатъчен финансов ресурс за определяне от страна на ЦИК на по-висок размер на възнагражденията на членовете на СИК, за да бъдат стимулирани българските граждани в чужбина да вземат участие в съставите на комисиите.

БОЙКО БОРИСОВ: 51 милиона е огромна сума. 

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: 23 милиона от тях са за възнаграждения.

БОЙКО БОРИСОВ: 23 милиона от тях са възнаграждения, ако не ви стигнат, повече няма. 

ДАНИЕЛ МИТОВ: Защото това може да бъде и част от мотивацията поне да попълним съставите на ЦИК.

БОЙКО БОРИСОВ: Направете необходимите срещи и с Централната избирателна комисия, и с парламентарните групи и говорете от трибуната в парламента.