Мнозина в Германия се опасяват, че с хилядите сирийски бежанци, в страната ще пристигнат и джихадисти. Същинската опасност обаче идва от ислямистите, които вече са в Германия.

Още през юни парламентарната комисия, контролираща германските тайни служби, разпита шефовете им за потенциалната опасност от ислямистки терористи сред бежанците.

„Такива сведения няма”, каза тогава Герхард Шиндлер, шеф на германското външно разузнаване БНД.

Преди няколко дни Шиндлер потвърди становището си в интервю за „Билдцайтунг”, пише БГНЕС. Шефът на БНД смята, че е малко вероятно потенциални джихадисти да изберат този труден, бавен и рискован начин за добиране до Германия.

„Ако искат да дойдат в Германия, за тях е много по-лесно да си набавят краден или фалшив паспорт и да се качат на самолета”, казва той.

Същинската опасност идва от другаде. Носят я произхождащите от Европа джихадисти, които се завръщат в Германия и в други европейски държави, след като са воювали по фронтовете в Близкия изток. В Германия по официални данни това са вече 730 души, но реалният им брой навярно е доста по-голям. За всички държави от ЕС цифрата е няколко хиляди души.

Много от тях притежават редовни документи от страни в ЕС и могат да влизат и да излизат без изобщо да бъдат забелязани. Под наблюдение са само онези, за които службите смятат, че биха могли да извършат атентати.

През последните дни испанските служби за сигурност съобщиха, че след превземането на няколко града в Сирия „Ислямска държава” се е сдобила със стотици непопълнени сирийски паспорти. В същото време различни медии разпространиха твърдението, че сред бежанците имало около 5000 джихадисти от "Ислямска държава", но доказателства за това на практика няма. Мнозина наблюдатели смятат дори, че те са част от пропагандата на „Ислямска държава”, която иска да сплаши европейците. И че същинската опасност за Европа идва именно от европейските ислямисти, а не от „фалшивите бежанци”.

Доказват го и покушенията през последните седмици и месеци. Атентаторите от Париж, от Брюксел и от влака между Париж и Амстердам бяха или радикализирали се европейски мюсюлмани, или пък европейски джихадисти, завърнали се от бойните полета в Близкия изток.

„Службите са наясно кои са тези хора. Вниманието ни трябва да се съсредоточи именно върху тях”, казва германският депутат Клеменс Бинингер, който внимателно наблюдава развоя на събитията.

Проблемът обаче е в това, че такива ислямисти почти не могат да бъдат подведени под отговорност. Германските органи не могат просто да ги арестуват, дори да подозират, че те планират нещо. Завръщащите се в Германия джихадисти обикновено влизат в контакт с мрежата на салафитите в страната, с която са взаимодействали и преди да отидат на фронта. Германските тайни служби наблюдават и една нова тенденция: салафитите все по-често се опитват да проникнат в приютите за бежанци. А това е истински проблем.

„Трябва много да внимаваме, защото тукашните ислямисти и салафити може да се опитат да се възползват от отчаянието на бежанците и да ги спечелят за своите фанатични идеи”, казва депутатът Клеменс Бинингер.