Европейските вътрешни министри не успяха да се споразумеят снощи за преместване на нови 120 000 нелегални мигранти с право на международна закрила от Гърция, Италия и Унгария в други 23 страни от съюза.

Те отложиха решението за 8 октомври. Съветът по вътрешни работи завърши без заключителен документ на държавите-членки. Такъв представи само люксембургското председателство.

„Не постигнахме съгласието, което искахме. Повечето страни са готови да вървят напред, но не всички“, каза европейският комисар по миграцията и убежището Димитрис Аврамопулос.

Главната съпротива срещу предложението на Комисията идва от държавите в Централа Европа – Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

Последната въведе от тази сутрин по-строго законодателство, което засилва охраната на границата и предвижда затвор за тези, които се опитат да я преминат незаконно.

Четирите цитирани страни, известни още като Вишеградската четворка, или изцяло отхвърлят двугодишната проектосхема за квотно разпределение на мигрантите, или възразяват срещу задължителния ѝ характер.

По-рано вчера министрите финализираха споразумение за доброволно разпределение на 40 000 мигранти от Италия и Гърция, което Комисията беше предложила на 27 май. На България се пада да приюти 450 от тях. Великобритания и Дания не участват в схемата поради изключения, от които се ползват съгласно договорите си за присъединяване към ЕС.

Новото предложение за 120 000 премествания Брюксел направи на 9 септември след новия пик на миграционната криза.

Министрите все пак се разбраха да увеличат състава от европейските агенции за границите, миграцията и убежището по невралгичните граници на ЕС и да отпуснат от бюджета му финансова помощ на Върховния комисариат на ООН по бежанците за лагерите извън Европа. ЕС ще даде пари и на Гърция, за да осигури нормални условия за приемане на мигранти.