Да не се истеризира ситуацията с бежанците, призова вътрешната министърка Румяна Бъчварова пред Нова тв. И обясни, че през последното денонощие мигрантите, които са искали да преминат през България, са под 100 души.

"Но има дни, в които по 400-500 души са задържани на границата. Задържаме тези, които влизат от Турция. Задържаме и тези, които се опитват да преминат към Сърбия, но не са били регистрирани тук", обясни вицепремиерът.

Тя разказа и каква е процедурата с влезлите на наша територия. Те са отвеждани в регистрационните центрове и там се установява тяхната самоличност.

"Има такива, на които са издадени постановления за връщане. Други не получават бежански статут. Има и такива, които не са допуснати на наша територия", каза Бъчварова.

Тъй като към момента България няма споразумение за реадмисия с Турция, не може да й връща бежанци. По тази причина всеки, който влезе на българска територия и е регистриран у нас, трябва да остане тук.

"Вече има решение за разпределянето на 40 000 бежанци. От тях 500 ще дойдат в България. Тепърва трябва да се вземе решение за разпределянето на още 120 000 бежанци", каза Бъчварова.

Министърката поясни, че изискванията на България са онези, които тя ще приеме, да бъдат основно семейства и да идват предимно от Сирия. Социалното министерство и Съветът по интеграционна и миграционна политика са уточнили общите критерии за подбор, които ще бъдат внесени официално в Еврокомисията от името на държавата.

"На предстоящите местни избори ще се види на местно ниво какво е доверието към всяка една от партиите, аз не очаквам промяна, а да потвърдим нашето мнозинство".

Така Бъчварова коментира бъдещето на управляващата коалиция.