Папа Франциск лично ще провери какво е постигнал в помирението между САЩ и Куба.

В неделя той ще стъпи на Площада на революцията в Хавана, където ще отслужи литургия на открито.

Главата на Римокатолическата църква реши да добави и Куба към планираната си визита в САЩ. Той бе посредник при тайните преговори между двете страни, започнали малко след интронизацията му през 2013 г. През декември 2014 г. двете страни обявиха, че се сдобряват след 55 тодини вражда. Те откриха наново посолства и се очаква с течение на времето да нормализират напълно своите отношения.

Главният въпрос преди пристигането му в Куба е кой папа ще се появи там, пише в. "Ю Ес Ей тудей". Дали това ще бъде Великият реформатор, който защитава подтиснатите и ще отправи предизвикателство към комунистическите лидери на острова? Или там ще видим ръководителя на Ватикана със социалистически уклони, който приема политическото стактукво и критикува САЩ за това, че все още не са отменили ембаргото и продължават да задушават Куба икономически?

При всички случаи визитата ще бъде вълнуваща от политическа гледна точка.

"Той се превърна в новия Нелсън Мандела, в нов източник на морална власт в света. Такъв папа не е имало от края на Студената война", твърди Джон Алън, експерт по въпросите на Ватикана и редактор на католическото издание "Крукс".

Папата пристига в Куба днес, където ще прекара 4 дни. Освен Хавана, той ще посети и градовете Сантяго де Куба и Олгин. От острова той ще отлети за САЩ, където ще бъде във Вашингтон, Ню Йорк и Филаделфия.

Трети папа стъпва в Куба през последните две десетилетия. Първата визита, която започна да разчупва ледовете, бе на Йоан-Павел II през 1998 г. Въпреки че е сред хората, допринесли за падането на комунизма в Източна Европа, роденият в Полша папа бе посрещнат радушно от режима на Фидел Кастро.

През 2012 г. на острова дойде Бенедикт XVI.

Сега главата на Римокатолическата църква поне няма да има езикова бариера. Роденият в Аржентина Франциск ще може свободно да говори на родния си испански език и ще има възможност да контактува по-лесно с обикновените кубинци, отбелязва Енрике Пумар - шеф на Департамента по социология към Католическия университет на Америка.

"В момента в Куба няма харизматично лидерство. Този папа ще запълни вакуума.. Той знае какво да прави и как в латиноамерикански контекст да придаде енергия на хората", смята Пумар.

 

Чака го бизнес семинар в Хавана

 

Хаванската римокатолическа епархия е един от двигателите на частичните икономически либерализации, въведени от кубинското правителство. Тя организира няколко бизнес семинара. Папата ще посети един от тях.

В Сантяго де Куба светият отец ще почете Черната мадона, която е покровител и закрилник на страната. В този град също ще има литургия на открито.

Очаква се Франциск да се срещне и с Фидел Кастро - човека, управлявал Куба от 1959 до 1998 г., въвел комунистическата диктатура и, макар и завършил йезуитски колеж, хвърлил в затвора немалко свещеници.

Вероятно папата отново ще призове САЩ да вдигнат ембаргото срещу Куба, въпреки че те отказват да го направят, докато не бъдат възстановени всички политически свободи. Така смята Хосе Асел от Института за кубински и кубинско-американски проучвания към Университета на Маями.

Съмнително е обаче колко далече ще стигне Франциск в осъждането на нарушаването на човешките права и на все още авторитарния режим в Хавана, допълва Асел. Куба обяви предстоящото освобождаване от затвора на 3522-ма души. Нито един от тях обаче не е политзатворник. А преди три дни полицията арестува 50 души, участвали в протестен марш на католическа дисидентска групировка.

"Папата би могъл да поиска освобождаването на политзатворници и свобода на словото", заяви Хосе Асел.

Каквото и да стане, папската визита в Куба си е едно малко чудо, като се има предвид атеистичното и комунистическо минало на страната, обобщава "Ю Ес Ей тудей".

И със сигурност посещението на острова ще бъде значително по-интересно от следващото - това в САЩ.

 

В САЩ му готвят протести заради бъдещ светец

 

Там папата трябва да канонизира испанския свещеник Хуниперо Серра, почитан като един от основателите на щата Калифорния. От няколко месеца насам обаче местните индианци протестират срещу предстоящото канонизиране, пише ДПА. В неделя бе поредният им протест.

"Сера не е светец, той е бил самият дявол", скандираха демонстрантите.

Те нарекоха "адвокат на дявола" архиепископа на Лос Анджелис Хосе Гомес, когото изрисуваха с мустачки като на Адолф Хитлер.

Хуниперо Сера ((1713-1784) прекарва втората половина от живота си в Нова Испания - днешно Мексико, на което тогава принадлежи и територията на Калифорния. Там той създава първите 9 от общо 21 католически мисии. работещите там мисионери са убеждавали индианците да се покръстят. След това те били заставяне да работят в мисиите, а тези, които отказвали, били жестоко наказвани, а мнозина - избивани.

Канонизирането на Хуниперо Сера може да вгорчи
посещението на Франциск в Куба. Снимка Уикипедия

През последните десетилетия коренното население на САЩ все по-често повдига въпросите за методите, използвани от колонизаторите. Защото когато отец Хуниперо Сера пристигнал в Калифорния през 1767 г., там имало близо 300 000 индианци. Осем години по-късно броят им бил само 50 000.