СИМОНА РУСЕВА 

БЕРЛИН - Кримските татари днес сложиха начало на отчаяна акция в знак на протест срещу гонения, произволни арести и цензура в медиите. Те блокираха три гранични пункта.

Засега в блокадата участват над 1000 души, обяви председателят на Меджлиса (народното представителсто на татарите в Крим – б. р.) Рефат Чубаров. Той уточни, че блокадата ще премине на три етапа. Днес е първият, останалите ще се осъществяват според обстановката.

Днес до Крим не се допускат влакови композиции и ТИР-ове със стоки, пристигащи от Украйна. Според протестиращите над 80 на сто от стоките, които се доставят в Крим, се транспортират до Русия.

Пътищата за леки автомобили и автобуси са отворени.

Кримските татари обявиха днешния си протест още на 17 т. м. с две основни цели - блокада на вноса на стоки и товари на полусторова, анексиран  от Русия след скалъпен референдум. Те оповестиха, че ще затворят жп линията, свързваща украинския град Херсон и Крим. 

“Кримските татари са наясно на каква опасност се излагат – арести, съд и дългогодишен затвор” обяви в Берлин Сара Райнке, говорителка на Обществото за преследавни народи и допълни: “Тези хора вече не виждат друга възможност да привлекат общественото внимание. След анексирането на полуострова от Русия кримските татари са жертва на системно преследване и дискриминация.”

С блокадата си те издигат пет искания: 

Незабавно да бъде освободен от ареста заместник-председателят на Меджлиса Ахтьом Хиджгьоз, задържан през януари т. г. и до този момент без повдигнато обвинение. Да бъдат освободени всички украински граждани, които са държани противозаконно в арести в Русия. Да се вдигне забраната за задгранични пътувания, наложена спрямо политиците татари Мустафа Джемилев, Рефат Чубаров, Зинавер Кадиров и Исмет Юксел. Наред с това да се позволи на татарски и украински медии свободно да пишат за обстановката на полуострова, да се позволи достъп до Крим и на чужди кореспонденти, както и на правозащитници. Петото искане е да се спре с порочната практика да се налагат произволни административни наказания и да преследват наказателно невинни кримски тататари и украинци.

"Блокадата се осъществява в навечерието на предстоящите разговори между лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна, насрочена за 2 октомври в Париж по прилагането на споразумението от Минск», уточни Сара Райнке. Кримските татари били обезпокоени, че тяхното положение няма да е тема на срещата между Оланд, Меркел, Путин и Порошенко. Според Райнке татарите вече се обърнали към германската канцлерка с молба да се застъпи пред Влаимир Путин за техните права и да се сложи край на системната им дискриминация и преследване.