Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз се събират извънредно в Брюксел днес, за да обсъдят дългосрочни мерки срещу миграционната криза.

Задачата им е облекчена от споразумение, което вътрешнитеминистри постигнаха снощи да пренасочат 120 000 нелегални имигранти с право намеждународна закрила от Италия и Гърция в другите страни от съюза.

Днес националните лидери ще имат възможност да се съсредоточат върху кризите пораждащи миграцията, охраната на външните граници на ЕС, реформата на законодателството им по миграцията и убежището, създаването на нормални условия за прием на мигрантите.

Европейската комисия днес набеляза мерки за прилагане на решенията на вчерашния Съвет на вътрешните министри и по дългосрочните аспекти на кризата. Председателят ѝ Жан-Клод Юнкер се очакваше да ги представи пред държавните и правителствените ръководители.

Непосредствените от тях включват:

-задействане на схемите за преместване на мигранти и създаване на места и екипи за техния прием;

-екипи за бърза намеса от европейската гранична агенция Фронтекс в подкрепа на националните гранични полиции;

-нормализация на функциониране на европейската зона без вътрешен граничен контрол и прекратяването му по вътрешните граници, където беше временно възстановен (Австрия, Германия, Унгария);

-засилване на дипломатическите усилия за решаване на международните конфликти и кризи пораждащи миграционната вълна- Сирия, Ирак, Либия, Западна Африка, Северна Нигерия, Южен Судан, Сомалия, Еритрея, Йемен.

Успоредно с това Комисията започва 40 процедури за нарушение срещу държавите-членки, тъй като се оказва, че само пет от тях са въвели напълно законодателството на ЕС в обладстта на миграцията и убежището, каза първият и заместник-председател Франс Тимерманс.

Комисията ще потърси политическата благословия на националните лидери и за серия дългосрочни мерки:

-създаване на обща европейска гранична и брегова охрана, законодателно предложение за която тя трябва да представи през декември, каза комисарят по миграцията и убежището Димитрис Аврамопулос;

-до март догодина тя трябва да предложи и дългосрочна схема за пренасочване на мигранти и презаселване на бежанци;

-прилагане на ефективна политика за връщане на мигрантите, които нямат право на убежище в ЕС;

-отваряне на законни канали за имиграция в ЕС чрез ревизия на законодателството му в тази област, включително системата на европейската „синя карта“, предложение за което се очаква също до март 2016 година.