Европейската комисия съобщи днес, че е в интезивни контакти със Сърбия и Хърватия, за да прекрати напрежението, до което доведе затварянето на границата между тях.

Миналата седмица Хърватия затвори общата си граница със Сърбия, за да спре миграционната вълна оттам. Няколко дни по-късно превозвачи, включително български, се оплакаха, че стотици камиони са блокирани от двете страни на границата, а шофьорите им са останали без храна и елементарни хигиенни условия.

"Ние реагирахме през последните два дни и казахме, че затварянето на граници не е решение", каза Мая Коциянчич, говорителка на европейската дипломатическа служба. 

Тя добави, че на бежанската криза държавите-членки трябва да реагират "колективно", така че тя "да няма непропорционален, дискриминационен ефект върху търговията".

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини е говорила тази сутрин с министър-председателите на двете страни Александър Вучич и Зоран Миланович, еврокомисарят по политиките на съседство и разширяване е на предварително планирано посещение в Сърбия във връзка с бежанската криза, но на вниманието му е и граничната блокада, каза Коциянчич. 

Комисията е получила писмено оплакване от сръбските власти, че със затварянето на границата Хърватия нарушава условията на споразумение за стабилизация и асоцииране, което Сърбия като държава-кандидатка за членство има с ЕС, съобщи тя.

Комисията в момента проверява дали наложените от Загреб ограничения са съвместими със споразумението, каза говорителката.

"Първата оценка на този етап повдига сериозни въпроси за съвместимостта (на блокадата-б.а.) със споразумението и с митническия съюз и в този контекст Комисията ще потърси разяснения от хърватските власти", уточни тя.