Евродепутатът Николай Бареков, който беше поканен в бТВ като познавач на Европа, коментира, че Бойко Борисов се е изложил с Ангела Меркел от добро.

"Той е постъпил най-добронамерено човекът - поискал е пари от г-жа Меркел. Поискал е от Меркел подкрепа в групата на ЕНП. 

Само че г-жа Меркел, която на думи много обича България и г-н Борисов, му е казала - станете примерно гореща точка и ще ви даваме по 30 евро на ден за бежанец."

Евродепутатът разясни, че според плана на Германия 100 000 бежанци е трябвало да дойдат в България и да бъдат регистрирани тук. А като си регистриран в хотспота, после където и да отиде, ще го връщат.

"От доброта го е направил... Някой път добрите намерения, когато са съчетани с известна доза добронамереност и некомпетентност докарват лоши резултати. Според мен тука злият гений е Меркел. Не знам защо всички я хвалят и я обичат.

Да знаете че Европа наистина е на смъртно легло", каза Бареков.

"Това е един политически разговор, нищо повече. Да кажем, един дипломатически гаф на българското правителство.

Това, което го е изкушило г-н Борисов, е, че при 100 000 бежанци по 30 евро, това са 3 млн. на ден. И не знам с г-н Горанов какви разчети са си правили, но естествено, че за 5 евро може да се организира храноден на бежанците и останалите 25 да влизат в бюджета."

Той каза още, че бил единственият евродепутат с Илияна Йотова, който ходил да замита следите на гафа.