Мохамед Али получи поредно признание - американското списание "Спортс Илюстрейтед" постави името му на наградата си за "Спортно наследство". Церемонията бе в родния си град на легендата - Луивил, щата Кентъки. И за пореден път трябва да отдадем дължимото на Али. Част от спортния елит на Америка поне го направи.

73-годишното величие, което от доста време страда от Паркинсон, бе придружено от други велики боксьори като Джордж Форман и Лари Холмс. И всичко това на връх 40-годишнината от един от най-великите мачове в историята на бокса - 14-рундовият бой срещу Джо Фрейзър в Манила. Наричат го "Трилърът в Манила" и продължава да вълнува феновете - стари и нови.

На централната маса, до съпругата на Али - Лони, седеше и бившият баскетболист Шакил О'Нийл. 

"Понякога си мисля, че сънувам, каза развълнувано звездата от НБА. - Като дете дори не съм мечтал, че ще седя край толкова велик шампион във важен момент. Не съм си го и пожелавал."

Роденият като Касиус Клей боксьор се е появявал 39 пъти на корицата на "Спортс Илюстрейтед" - повече от всеки друг спортист на планетата. И в края на този месец ще грейне там за 40-и път.

Шакил О'Нийл и Али на церемонията на "Спортс Илюстрейтед"

Лари Холмс и Пастора Джордж Форман - някогашни съперници на Али, също казаха хубави думи.

"Той е най-великият човек, който някога съм срещал в живота си, рече Форман, загубил друг фамозен мач от Клей - през 1974 г. в Заир. - Вълнувам се много и сърцето ми забива по-силно всеки път, когато съм край него. Добри приятели сме. Навремето никога не съм си представял, че човек, който ме е бил така, ще ми стане толкова близък."

В този звезден "парад" със сигурност щеше да бъде и друг приятел на Али - Джо Фрейзър-Димящия. Той почина през 2011 г. На 1 октомври 1975 г. двамата играят мач в Манила, Филипините, след който казват, че никога преди това не са се чувствали толкова близо до смъртта. Убийствена умора, доста белези и почти затворени очи от аркади и подутини...

В края на 14-ия рунд Али отчаяно моли да му бъдат свалени ръкавиците. В ъгъла му се правят, че не са го чули. Може би защото отсреща нещата изглеждат дори по-зле, въпреки че Фрейзър моли за точно обратното.

Двамата излизат за 15-ия рунд, но треньорът на Джо - прочутият Еди Фич, хвърля кърпата. Али печели, а равносметката от трите мача с Фрейзър е 2:1.

Някои специализирани медии свързаха годишнината от Thrilla in Manila с края на бляскавата кариера на Флойд Мейуедър. Шампионът сложи край, но дали някога ще бъде почитан като Мохамед Али? Боксът се промени (не за хубаво), поне не е толкова опасен, не и на най-високо ниво.

Интересът падна, особено в коронната тежка категория. Едно е сигурно - Мейуедър, истински бизнесмен, за разлика от величия като Али, Фрейзър и Пастора, никога не е изпитвал и няма да изпита чувството, че е близо до смъртта на ринга. А мултимилионният му мач по-рано тази година срещу Мани Пакияо в Лас Вегас едва ли ще бъде честван като "Трилърът в Манила".