Григор Димитров отпадна на старта на турнира в Токио, след като претърпя загуба от Беноа Пер (Франция) с 4:6, 6:3, 6:1. Играта на българина бе на приливи и отливи, като нелепи грешки в ключови моменти се оказаха решаващи за изхода на мача.

Най-добрият ни тенисист не изневери на стила си и отново демонстрира няколко фантастични отигравания, които загатнаха за класата му. В заключителните разигравания обаче Гришо бе нестабилен и не успя да се възползва от възможностите за пробив. А такива не липсваха. Димитров достигна до цели 13 точки за пробив, като съумя да реализира само една.

Хасковлията стартира кошмарно срещата. След две двойни грешки той буквално подари сервис гейма си на Пер. До края на сета Григор не успя да върне изоставането си и загуби първата част с 4:6. В следващия сет Димитров видимо подобри играта си. Заложи на нападателен стил и чести излизания на мрежата. Това даде резултат и българинът изравни сетовете. В този момент французинът допусна няколко нелогични грешки и изглеждаше наистина изнервен, но Григор по никакъв начин не се възползва от този спад след почивката. С двойна грешка българинът изостана с 0-30 в подаването си. Пер не се поколеба, реализира ранен пробив, а авансът му нарасна до 4:1. Играта на Григор се разпадна, той допусна ново изоставане, а след  5:1 той просто доигра мача.