България ще бъде домакин на турнир за мъже от Световния тур на АТР, обявиха спортният министър Красен Кралев и президентът на Българска федерация по тенис Стефан Цветков. Това се случва за първи път в историята.

Надпреварата ще е в началото на февруари в столичната зала "Арена Армеец", а договорът с АТР е за 3+2 години, като влиза в сила още от 2016-а. Водят се разговори с Григор Димитров, като се очаква скоро той да обяви дали ще участва или не.

Турнирът ще носи името "Гаранти Коза София", както бе и наименованието на Турнира на шампионките при жените, който вървеше в София от 2012-а до 2014 г. И в който гледахме Цветана Пиронкова срещу някои от най-добрите тенисистки в света. "Гаранти Коза" пък е турският инвеститор, който представи проект за модерен тенис комплекс на мястото на стадион "Юнак" в Борисовата градина.

Наградният фонд на мъжкия турнир ще е около 450 хиляди евро, а общият бюджет към 2,8 милиона лева. Министерството на младежта и спорта ще осигурява 500 000 от тях. Турнирът ще се провежда между 1 и 7 февруари, а зала "София" ще бъде използвана за тренировки. Дотогава трябва да приключи ремонтът на арената.

"Изключително съм щастлив и горд, че България ще бъде домакин на АТР турнир през февруари догодина, обяви Кралев. - Много мечтаехме за този турнир, много работихме и сега е факт. Федерацията по тенис също положи огромни усилия. Министерството ще помогне организационно и финансово. България трябва да заеме мястото си в световната тенис карта. Този шанс е много добър, а и Григор Димитров ще има възможност да играе пред българска публика."

"Благодаря на министър Кралев за приноса му към това домакинство. Благодаря и на спонсора "Гаранти Коза". Радвам се, че феновете ще могат да наблюдават тенис на световно ниво", каза шефът на тенис федерацията Стефан Цветков.