Правителствата в ЕС днес единодушно одобриха проект за директива, която ги задължава от 1 януари 2017 година автоматично обменят информация за решения засягащи данъчното облагане не транстранични компании.

Целта на законодателството е да ограничи избягването на корпоративни данъци от мултинационални компании.

Страната, която получава информацията, ще има право да иска допълнителни данни от предоставящата я държава. Обменяните данни ще се съхраняват в специално създадена сигурна директория, която ще е достъпна до всички държави-членки в степента необходима да прилагат директивата.

Тя има за цел да сложи край на т.нар. агресивно данъчно планиране, при което мултинационалните компании търсят държави, предоставящи ad hoc фискални облекчения, за да съсредоточат там отчитането на приходите си.

Това свива данъчната основа, т.е. облагаемата част от тях в другите им страни на дейност и лишава бюджетите им от приходи.

Комисията предложи проекта през ноември миналата година след разкрития на Международния консорциум за разследваща журналистика, че Люксембург е позволил на над 400 от най-големите в света транснационални корпорации по този начин да си спестяват данъци.

Нейният председател Жан-Клод Юнкер, бивш дългогодишен премиер на Великото херцогство, пое моралната отговорност за данъчните практики, подчертавайки, че макар и укорими от етична гледна точка, те са били съвсем законни и съществуват в още 23 държави от съюза.

Директивата предвижда информация за данъчни решения взети от началото на 2012 до края на 2013 година да се обменя, само ако са били в сила на 1 януари 2014 година.

За решенията взети от тази дата до края на 2016 година информация ще се обменя, независимо дали са в сила.

Държавите-членки, ако желаят, могат да не обменят информация за взети преди 1 арил 2016 година данъчни решения, засягащи фирми с годишен оборот до 40 милиона евро на ниво група, като това не се отнася за финансовите и инвестиционните дейности.