Българският национален отбор по волейбол постигна втори успех на европейското първенство, на което сме домакини заедно с Италия. Преди минути възпитаниците на Пламен Константинов изковаха трудна победа с 3:2 гейма ( 19:25, 25:20, 16:25, 25:19, 15:8) срещу тима на Чехия.

За разлика от вчерашния двубой, днес националите започнаха сковано срещата. Николай Учиков стартира на мястото на Владимир Николов. Но не постът на диагонала бе проблемен в първия гейм. Посрещането бе разпиляно, което пък силно затрудни Георги Братоев при организирането на атаката. На втората техническа пауза чехите водеха с 16:9. До края нашите не успяха да се мобилизират и загубиха частта след 19:25.

В началото на втория гейм съперниците ни отново успяха да си подсигурят ранен аванс - 8:5 при първото прекъсване. Изоставането ни  нарастна сериозно до 13:8. Последваха добри минути за нашите. С невероятни атаки се отличи капитанът в днешния двубой Тодор Алексиев. След неговите снаряди в чешкото поле, отборът ни се събуди. Постепенно треикольорите обърнаха резултата в своя полза - 17:16. Преднината стигна до 21:18 след задържана топка на чешкия разпределител Якуб Янош. Затворихме гейма с 25:20 след три бомбени точки на Алексиев.

Резултатът в следващия гейм е достатъчно красноречив за случилото се на корта – 16:25 и почти никаква съпротива от момчетата на Пламен Константинов.

Летаргията от третия гейм за наша радост не се прехвърли и в четвъртия. Поведени от своя капитан, националите показаха на какво са способни. Пенчев и Салпаров стабилизираха посрещането, блокадата също заработи - 25:19 , изравняване на геймовете и спорът ще се реши в тайбрек.

В решителния пети гейм българите бяха неудържими. Поведоха от самото начало на тайбрека и до края не изпуснаха инициативата.

В другия мач от нашата група, Холандия победи Германия с 3:2 гейма.