Тази вечер (11-ти октомври) от 20:45 ч. националният волейболен отбор на България излиза в последен мач от група „А“ на Европейското първенство. Съперник на „лъвовете“ в Арена Армеец е тимът на Холандия. Мачът е от голямо значение, тъй като е сблъсък за първото място в групата и директно класиране за четвъртфиналите. Към момента България е лидер в гр. „А“ с 5 т., колкото има и Холандия, но нашият тим е с по-добро геймово съотношение.

Трикольорите са фаворити в днешния двубой. На линия ще бъде капитанът Владимир Николов, който почиваше във вчерашния мач срещу чехите. Въпреки всичко мачът не е за подценяване, тъй като  холандците са едни от най-високите волейболисти на първенството, а някои от основните им играчи са част от топ отборите в Европа. Най-титулуваните им звезди са Йерун Раувердинк, играещ в „Латина“, Кай ван Дийк („ЗАКСА“), Дик Кой („Халбанк“) и ветеранът Роб Бонтйе („Ястрежебски“), които могат да създадат сериозни проблеми за нашето посрещане. Трудно предвидим е и моторът на тима – плеймейкърът Намир Абдел-Азиз („Зираат Банк“).

Победа над „лалетата“ ни гарантира участие на четвъртфиналите, където по всяка вероятност отново ще срещнем тима на Германия. Вчера момчетата на Витал Хайнен допуснаха съмнителна загуба с 2:3 гейма от холандците. Загубата пасва идеално на плана на Бундестимa да стане трети в нашата група и да избегне световните шампиони от  Полша на 1/4-финалите. Неспортсменското им поведение обаче предизвика истински скандал във волейболните среди. Дори треньорът на Холандия остана разочарован и заяви:  „Меко казано, ние никак не сме доволни от поведението на противника в този мач. Ако обичаш волейбола, не правиш такива неща".

Предстои да разберем, дали германците не си направиха сметките без кръчмар. В желанието си да избегнат Полша, те ще преминат през ситото на плейофите (където ще срещнат втирия класирал се от група С – Белгия или Словения), след това ще се изправят срещу нашите момечета. А на старта на шампионата, Владимир Николов и компания вече показаха нагледно, че знаят как да спрат немската машина.

Какво се случва в другите групи:

Към момента германците изглежда са единственият отбор, който си прави тънки сметки и допуска изнендващи загуби. В останалите групи фаворитите продължават напред. Италия и Франция са лидерите в гр. „B” и днес в директен сблъсък ще определят първенеца в групата. Битката ще е сериозна, а специалисти дори я определят като финал преди финала.

В група С, където домакин е Варна, Полша очаквано не срещна затруднения и окупира първото място. Напред, но към плейофите, продължават и Белгия и Словения.

В най-контрастната група Д (Сърбия, Русия, Словакия, Финландия) напълно резонно битката за първото място е между Сърбия и Русия.