След всички номера, които направи, треньорът на германските волейболисти Витал Хайнен се показа като джентълмен и призна по-високата класа на България на "Евроволей 2015".

"Мога само да кажа, че отбор, който два пъти ни побеждава с по 3:0, е по-добрият и заслужава да е на полуфинал. Надявам се да спечелите на полуфинала, а също и на финала. Наистина се надявам", бе лаконичен Хайнен, който направи всичко възможно да срещне България на четвъртфинал.

А в двубоя на националите ни срещу Холандия суфлираше на щаба на "лалелата" при смяната на контузеното либеро Теодор Салпаров.

"Изиграхме още един мач като отбор. Изиграхме го най-вече заради големия мъж на игрището - Ники Пенчев. Това ни обедини допълнително, целият отбор игра и заради него. Той намери сили да играе днес и да изнесе тежестта на мача. Тази победа е основно за него", рече Пламен Константинов.

Малко преди двубоя е починал е вторият баща на Пенчев, а срещу бундестима той бе сред най-добрите в българския състав.

"След като втори път побеждаваме Германия по този начин, очевидно сме играли добре и първият мач не е бил случаен. Тактически се представихме добре, неутрализирахме съперника. Безспорно ключът е, че се справихме на блокада и спряхме Грозер. Не е нужно постоянно да даваш тактически указания, след като те са дадени преди мача. Все пак на тях им идва в повече информацията, ако постоянно се натяква", добави Константинов. 

"Не е важно колко нерви изхабих, всичко си заслужава. Най-добрият отговор се дава на игрището, другото са приказки и затова не ме интересуват провокациите. На полуфинала е друг мач, там отборът трябва да играе с удоволствие. Ние изпълнихме това, което си бяхме поставили като цел, което не означава, че не искаме още. Не трябва да се изхвърляме, идват два много сериозни отбора, няма слаби, но няма и противник, който да не можеш да победиш", каза още треньорът. 

"Аз казах на момчетата, че не ми пука за резултата, от тях исках да си оставят сърцата на терена и те го направиха. Гордея се с тях. Съжалявам за някои, които не са с нас, но те продължават да са част от този тим. Поради травми не могат да са с нас, но мислено са с отбора. За в бъдеще ще са част от отбора. Всички са едно цяло", завърши селекционерът. 

Ветеранът Владимир Николов, играл и този път като професор, припомни неписани правила.

Има една поговорка: Внимавай какво си пожелаваш, защото може да ти се случи. Германия си пожела България и й се случи България. Тренирахме много усилено за тези мачове. Два месеца направихме много сериозна подготовка и се радвам, че трудът ни се отплати, рече Владо. - Щастлив съм. Горещо се надявам да победим Франция, въпреки че те са отборът, който играе най-добър волейбол тази година и са фаворити срещу нас. Надявам се с тази българска публика да успеем да изравним залозите. Днес отказах може би 50 билета на познати, просто защото нямаше свободни. Не очаквах толкова категорична победа. Бях настроен за тежък мач, но за щастие показахме по-здрави нерви. Смяната на либерото е част от играта и всичко е наред."