Националният  отбор на България по волейбол ще излезе днес от 17:30 часа в последната си битка от Европейското първенство. След пет паметни двубоя в „Арена Армеец“, днес „лъвовете“ ще се опитат да си вземат своето – бронзовите медали.

Битката на разочарованите  ще противопостави един срещу друг домакините на това европейско – България и Италия. И двата тима изпиха голяма доза горчилка по време на вчерашните полуфинални двубои. Италианците неочаквано отстъпиха пред „летящите“ словенци с 1:3 гейма,  а нашите герои допуснаха драматичен обрат от 2:0 до 2:3 срещу звездния тим на Франция.

След подобна загуба е трудно, дори болезнено да се изправиш и да се бориш за медал, но вярваме, че момчетата на Пламен Константинов са способни да направят тази последна крачка.   

За физическо възстановяване на силите е абсурдно да говорим в този момент. Ясно е, че след вчерашния трилър, продължил повече от два часа, Тодор Алексиев и комапния са на ръба на изтощението. Адреналинът едва ли ги е оставил да се наспят и днес момчетата ще трябва да разчита на безупречно разузнаване на опонента и тактическа дисциплина. Вчера словенците нагледно показаха, че при разсеяно посрещане, 18-годишният  разпределител Симоне Джанели трудно може да организира прилична атака. Неточната му дистрибуция не успя да разиграе звездите Иван Зайцев и Османи Хуанторена и в по-голямата част на двубоя словенците категорично надиграваха именитите си съперници. С две думи – дяволът не е толкова черен и „лъвовете“ имат всички шансове да наградят страхотното си предстсвяне от последните 10 дни с медали.

Още повече, че ядрото на сегашния ни тим вече е печелило бронзовите отличия на Стария континент. На европейското през 2009 г. в Турция, играещите и в момента Тодор Алексиев, Владимир Николов, Виктор Йосифов, Теодор Салпаров и Андрей Жеков стават трети след като на малкия финал побеждават отбора на Русия.

Единствено статистиката не е с нас за предстоящия двубой. Българите са загубили последните си три мача срещу „адзурите“. На олимпиадата в Лондон 2012 губим мача за бронзовите медали с 1:3. На следващата година оставаме четвърти на Световната лига отново след загуба от Италия с  2:3, а на последното издание на европейското първенство през 2013г. италианците ни бият на полуфиналите с 3:1.

Време е да сложим край на черната серия.Време е за волейбол. Време е за медали.

17.30, "Армеец Арена"  - да подкрепим лъвовете в последната им битка.