Франция е новият европейски шампион по волейбол. Напълно заслужено и до голяма степен очаквано, „петлите“ победиха с 3:0 (25:19, 29:27, 29:27) отборa на Словения и се окичиха със златните медали за пръв път в своята история. Възпитаниците на Лоран Тили показаха класа и затвърдиха впечатленията, че в момента играят най-силния волейбол в света.

„Петлите“ стартираха наперено срещата. От първата минута на мача дадоха да се разбере, че са дошли в София за златните медали и не са готови на компромиси. Звездата Ървин Нгапет осигури стабилно посрещане, а Рузие бе блестящ в нападение. От другата страна на мрежата, изненадата на шампионата Словения имаше добри моменти в първата част, но французите поддържаха изключително ниво през целия гейм и не позволиха на съперниците да се разиграят.

След неубедителната първа част, момчетата на италианската легенда Андреа Джани показаха различно лице. Поведени от Митя Гаспартини и Тине Урнаут, словенците дръпнаха в резултата още в началото и запазиха аванса си до края на гейма. При 24:21  обаче „петлите“ спасиха три поредни геймбола и за пореден път демонстрираха шампионския си дух, който им позволи да победят Италия и България след изоставане от 0:2 гейма.

След изравняването двата тима се „захапаха“, играта продължи точка за точка, докато ас на Рузие не сложи край на спора в този гейм - 2:0 за Франция.

Усетили, колко близко са златните медали, французите не изпуснаха инициативата в третата част. Тя също се реши след 25-ата точка и нова лекция по непримиримост от страна на Нгапет и компания в столичната зала "Арена Армеец", която вече има историческо значение за Франция.

Среброто е за Словения, а бронзът за Италия. За нас остава утехата, че загубихме от шампиона. Въпреки че шампионът тази вечер можеше да е България.

Нашите получиха три индивидуални приза на награждаването. Владо Николов взе отличието на спортсменство, а Теодор Тодоров и Виктор Йосифов са най-добрите първи и втори център.

Вижте всички награди:

Най-добър разпределител - Симоне Джанели (Италия)

Най-добър диагонал - Иван Зайцев (Италия)

Най-добър посрещач - Тине Урнаут (Словения)

Най-добър втори посрещач - Ървин Нгапет (Франция)

Най-добър център - Теодор Тодоров (България)

Най-добър втори център - Виктор Йосифов (България)

Най-добро либеро Женя Гребенников (Франция)

Най-полезен играч: Антонин Рузие (Франция)

Награда за феърплей: Владимир Николов (България)