След като  руските военни самолети започнаха да бомбардират Сирия на 30 септември, вниманието на целия свят вече не е съсредоточено върху Украйна. Тома развитие според някои анализатори вероятно е било част от сметките на Кремъл.

Дори това да е било цел на руския президент Владимир Путин, безспорно е вярно, че крехкото примирие в Източна Украйна и напрегнатите преговори, провеждащи се в Минск за търсене на политическо решение, вече не подадат в новините нито в Русия, нито на Запад.

Когато четирите страни, подписали споразумението, постигнато през февруари в Минск, провеждаха срещата си в Париж на 2 октомври, всички заглавия бяха да Сирия. В действителност лидерите на Франция, Германия, Украйна и Русия прекараха пет часа в обсъждане на бъдещето на Донецка и Луганска области, намиращи се сега под контрола на подкрепяните от Русия сепаратисти.

Провеждащите се след прекратяването на огъня на 1 септември преговори имаха постепенен напредък. Планира се изтегляне на оръжието от фронтовата линия, а лидерите на сепаратистите се съгласиха да отложат изборите до началото на следващата година.

Нищо от това не е решено изцяло. Миналата седмица лидерите на сепаратистите отложиха с още седмица крайния срок да изтеглянето на оръжията и претоварящште досега се опитват да изяснят как да бъдат проведени отделните избори в Донецк и Луганск в съответствие с украинското законодателство. Това е главният препъникамък.

Но оръдията мълчаха шест месеца. Това не е малко за регион, където загинаха 8000 души, а два милиона бяха преселени през последните 18 месеца.

Това прекратяване на огъня може да рухне, както и преди, но сега Русия, изглежда, се стреми да го спазва.

Украинският президент Петро Порошенко миналия месец заяви, че примирието ефективно доказва това, което Москва отдавна отрича - сепаратистите са под контрола на Русия.

"Ето защо когато Путин дава заповед за прекратяване на огъня, те го правят", каза той в интервю за в. "Вашингтон пост", публикувано на 28 септември.

Означава ли всичко това, че Русия търси изход от бъркотията, която помогна да бъде създадена в Украйна? Изглежда, Москва сега "понижи напрежението" на конфликта, каза Дмитрий Тренин, директор на Московския Център "Карнеги".

Но Файона Хил, директор на Центъра за САЩ и Европа в Института "Брукинс" във Вашингтон, предпочита да нарича затишието в борбата "временно примирие", сходно с Брест-Литовския мир, подписан преди края на Първата световна война от младото болшевишко правителство.

"Това е отговорът на обстоятелствата, които не бяха благоприятни за Путин", каза тю в интервю. Други анализатори - както в Русия, така и на Запад, също стигнаха до извода, че агресията на Русия в Източна Украйна се разгледа от Кремъл като разочарование, ако не и като откровен неуспех.

Местното население не бе във възторг като кримчаните от присъединяването към Русия или провъзгласяването на независимостта. Украинската армия оказа доста по-силна съпротива, отколкото се очакваше. И, въпреки всички усилия на Москва, САЩ и ЕС остават единни по въпроса за икономическите санкции срещу Русия.

"Не стана така, както бе планирано", каза Хил„ "Това бе скъпо от гледна точка на ресурсите, а санкциите нанесоха явни щети."

Авантюрата на Русия в Сирия не доведе до решение за отстъпление в Украйна, но Хил каза, че "няма нищо страшно от това, че Путин държеше още една карта".

"Той се подсигурява", заяви тя. Но добави, че това не е признак, че Русия се е отказала от целите си в Украйна. Страната остава крехка и хватката на Москва на Кримския полуостров изглежда непоклатима. Това не е малък фактор на новото геостратегическо равнище на Русия.

Въпреки това, скорошното затишие на украинския фронт дава известна надежда за разрешаване в Минск - не до крайния срок през декември, но може би през 2016 г.

Засега преговорите напредват с неловка, болезнена скорост, в резултат на която общественото обсъждане се провежда само в Киев, но близките няколко месеца ще имат решаващо значение.

-----

* Авторката е колумнист и специалист по Източна Европа и други региони на света във в. "Ню Йорк таймс", откъдето препечатваме коментара.