Благодетелят на ЦСКА Гриша Ганчев е спасил от фалит волейболния "Левски", обяви националът Владо Николов, който е президент на клуба. Снощи "сините" представиха отбора си за новия сезон с приятелска среща срещу... ЦСКА в зала "Христо Ботев". Събитието мина под наслова "Нощта на легендите", но е нямало да се случи, ако Ганчев не се притекъл на помощ на Николов чрез фирмата си "Петрол".

Така логото на "Петрол" грее на екипите на левскарите.

Ето какво написа Владо в профила си във фейслбук - без редакторска намеса:

"ГРИША ГАНЧЕВ ПОДАДЕ ДО МОМЕНТА ЕДИНСТВЕН РЪКА НА ЛЕВСКИ, СПАСЯВАЙКИ НАСТОЯЩЕТО МУ. ВЯРВАМ, ЧЕ ОТ ТУК НАТАТЪК ВСЕКИ ФЕН НА ЛЕВСКИ ЩЕ ПОДАДЕ РЪКА НА ШКОЛАТА НИ, СПАСЯВАЙТИ ТАКА БЪДЕЩЕТО НА ВЕЛИКИЯ КЛУБ!"

Пред журналисти капитанът на националите обяви следното:

“Левски на практика беше мъртъв. Два дни преди да изтече крайни срок за подаване на документи за участие в първенството, ние не дишахме. И тогава наш симпатизант уреди среща с г-н Ганчев. Тя беше доста кратка. Каза ми: “Ти си Владо Николов, ти си "Левски". Ето ви пари да има къде да играете, ето ви пари да имате за екипи, за да не ходите голи. Знам, че не може да има голям спорт, без в него да се изправят "Левски" срещу ЦСКА. Затова изправи твоя "Левски", за да имаме волейбол, защото май само той ни остана национална гордост”.

 

 

"Така напрактика “Петрол” спаси "Левски" от сигурна смърт. Надявам се сега на ход да са нашите фенове. Започваме вече доста инициативи, които, ако привържениците ни превърнат в успешни, "Левски" от зимата ще е пак онзи отбор, който България знае. А дотогава ще играем с юноши, защото бюджетът ни позволява единствено това”, добави Николов.

Владо говори също за начинанието си - волейболно училище към "Левски", обявено още по време на европейското, на което националите ни стигнаха до четвъртото място, а асът демонстрира втора младост.

"Както "Левски" има нужда от ЦСКА, така и ЦСКА има нужда от "Левски", наясно е Николов. - Грандовете са затова, за да се противопоставят, въпреки че в момента са поръждясали. Подобни инициативи със стартирането на волейболното училище има за цел да използваме вълната и да привлечем повече деца във волейбола. Поканили сме хора, които по един или друг начин помагат и са съпричастни към идеята волейбол. Надявам се, че можем да направим конкретни стъпки за развитието на волейбола." 

Той добави, че столичният кмет Йорданка Фандъкова - приятел на волейбола по думите му, се е ангажирала с развитието на масовия спорт в София и подпомагането на волейболното училище. Не пожела да разкрие детайли около помощта ѝ, "за да не излезе предизборно".

Идеята е училището е да е в две направления - за високо спортно майсторство и масов спорт. Владо Николов обърна внимание, че бъдещето на волейбола в България е свързано с възраждане на школите и на родното първенство, което в момента е доста слабо.