"Не пращай своите мигранти на съседа. Пази си границите". Това са главните послания в проектодекларация от 16 точки, която председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще предложи на десет държавни лидери от Балканите и Централна Европа да подпишат в неделя на извънредна мини среща на върха, която той свика в Брюксел заради миграционната криза в региона.

"Лидерите се ангажират да се въздържат от улесняване на движението на бежанци или мигранти до границата на друга страна от региона без съгласието на тази страна", пише в черновата на декларацията, с която Клуб Z разполага. "Политика за изпращане не вълни бежанци до съседна страна не е приемлива".

"Лидерите препотвърждават принципа, че страна може да откаже влизане на граждани на трета страна, които, представяйки се на граничните пунктове, не потвърждават желание да кандидатстват за международна закрила", се казва още в черновата.

Проектът очевидно е насочен към Гърция, държавите от Западните Балкани, Хърватия и Словения, които не спазват редовно задължението си да регистрират влизащите на територията им мигранти, товарят ги на автобуси и влакове и ги транспортират до следващата държава. Това принуди държави-членки на Шенгенската зона като Унгария, Словения, Австрия, Германия, да възстановят контрола по границите си, т.е да ограничат свободата на движение в ЕС включително и за своите граждани. Унгария построи ограда по границите си със Сърбия и Хърватия, като втората е прецедент за вътрешна граница на ЕС.

На срещата са поканени шефовете на правителствата на Австрия, България, Хърватия, Бившата югославска република Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения.

„Лидерите ще се ангажират веднага да увеличат усилията си да управляват границите си  и да увеличат координацията на техните действия свързани с управлението на границите“, гласи проектът.

Според Юнкер това означава те да подкрепят съвместния план за действие по бежанската криза между ЕС и Турция; да се засили присъствието на европейската гранична агенция Фронтекс в Егейско море и в регистрацията и вземането на пръстови отпечатъци на мигрантите в Гърция; незабавни мерки за изграждане на доверие по общата граница между Гърция и Македония; откриване на нова операция на Фронтекс по границите на Гърция с Македония и Албания, чието основно ударение ще е изходният контрол и регистрацията на нерегистрираните мигранти; оказване на подкрепа на Хърватия за същото и изпращане на 400 граничари и специализирано оборудване по границата на Словения.