Делото за предумишлено убийство срещу параолимпиеца Оскар Писториъс се подновява на 5 май, след като съдът в Претория обяви по-дълга почивка след Великден.

Лекоатлетът е на подсъдимата скамейка заради фаталната стрелба в приятелката си - моделът и тв звезда Рива Стеенкамп, на 14 февруари миналата година. Прокуратурата пледира, че олимпийският шампион от Лондон напълно планирано е застрелял Рива. Докато защитата опитва да изкара, че стрелбата била погрешка - Оскар помислил, че откъм тоалетната нахлува крадец и така открил огън. 

Делото вече е в ръцете на адвокатите на атлета и навлиза в последна фаза. В последните дни Писториус бе "въртян на шиш" от главния прокурор Джери Нел на подсъдимата скамейка. Като цяло стратегията на обвинението опитва да изкара спортиста безотговорен и арогантен, че стреля безразборно на публични места и отказва да поеме отговорност за деянията си. 
Нел нарече няколко пъти обвиняемия "лъжец", заради което получи и забележка от съдията. Топ магистратът пробва да разклати равновесието на Писториъс, да го принуди да си противоречи... Атлетът, спечелил си световна слава бягайки с протези, няколко пъти се разплака и изпадна в истерия. Вчера и днес защитата пък опита да докаже, че двамата с Рива са били много влюбени, а сривовете в отношенията им - рядкост. 

Предстои адвокатският екип да призове повече от 15 свидетели. И с тяхна помощ да убеди съдията, че Писториъс наистина е взел русокосата красавица за нападател. Ако бъде признат за виновен, доскорошният глобален идол ще лежи в затвора 25 години или доживот.