Григор Димитров пропусна страхотна възможност да победи испанската тенис звезда Рафаел Надал и отстъпи с 1:2 сета (4:6, 6:4, 3:6) на турнира в Базел, Швейцария с награден фонд €2,022,300.

Краля на клея нямаше загуба от Димитров в досегашните им шест двубоя. Съперничеството помежду им започна още през 2009 година. Тогава двамата се изправиха на 1/8-финал в Ротердам, където Надал спечели, но 17-годишният тогава Гришо (478-и в света към онзи момент) успя да вземе сет и да загатне за огромния си талант.

Шест години по-късно Димитров отново впечатли с играта си, но и този път това не бе достатъчно срещу коравия испанец

Днешната среща започна по възможно най-добрия начин за нашето момче – експресен пробив, затвърден в следващия гейм. В първите минути на двубоя Григор показа агресивна игра, с ясна идея, стабилни и точни удари. С напредването на мача обаче българинът загуби началния си удар и даде възможност на Рафа да наложи стила си. Матадорът рязко покачи темпото и ефективността на играта, на два пъти успя да спечели подаването на българина (Димитров вкара едва 34% първи сервис в откриващата част) и след 45 минути на корта поведе със сет аванс.

Най-добрият ни тенисист влезна вихрено във втората част. Серевисът му се стабилизира, а с помощта на няколко непредизвикани грешки от ракетата на испанеца, Гришо реализира два бързи брейка.  Така само няколко минути след началото на сета, Гришо поведе с 4:0. Последва познат сценарий – отпускане на хасковлията, което мотивира опонента му и той върна един от пробивите. Световният номер 7 намали пасива си само на 1 гейм за 3:4. До края и двамата печелеха безпромлемно подаванията си, което гарантира на Гришо изравняване на сетовете след 6:4.

Подобно на първите две части, и третата започна със слаб гейм за Надал и пробив за топ тенисиста ни. Димитров дръпна с 2:0, но вместо да се успокои и да стабилизира играта си на собствен сервис, българинът допусна обрат до 2:3.  Последваха много силни минути за носителя на 14 титли от Големия шлем, а Гришо на моменти изглеждаше изчерпан в тактическо отношение. Това го принуда да рискува и да пробва чести смени на ритъма на игра, което пък доведе до много непредизвикани грешки. При 4:3 Рафа отново успя да пробие сервиса на хасковлията, което на практика предреши и изхода на мача.