Руският "Зенит" (Казан), с българския национал Теодор Салпаров в редиците, се класира на финал на световното клубно първенство по волейбол в Бетим (Бразилия). Тимът на прочутия Владимир Алекно ще спори за титлата с местния "Сада" (Крузейро).

В полуфинал Салпаров и компания надиграха категорично с 3:0 (25:23, 25:21, 25:20) аржентинския "Сан Хуан", в който пък са Тодор Алексиев и Николай Учиков. Няма да има български финал, тъй като в другия полуфинал "Сада" също се справи с 3:0 над "Пейкан" (Техеран) на Николай Николов. Иранците ще спорят за третото място със "Сан Хуан".

Във финалната четворка вече имаше сблъсъци между наши национали.

"Зенит" ще опита за първи път да спечели световната титла. Руският волейболен гранд има две бронзови отличия. Алиексиев и Учиков направиха добър мач за аржентинския си отбор, но нямаха шанс срещу по-високата класа на "Зенит", в който много стабилно се представи Салпаров.

Центърът Ники Николов ("Пейкан") пък е сред най-силните на своя пост във финалната четворка. Четиримата ни национали нямаха и ден почивка след европейското в София, те се завърнаха в клубовете си часове след драмите в "Арена Армеец".