БЕРЛИН – Оградата, издигната от България на границата с Турция, е извън строя. Българското МВР няма пари да плати тока, нито средства за поддържка на автомобилите на гранична полиция.

Това съобщава онлайн изданието на “Шпигел”, позовавйки се на секретен доклад на немските тайни служби.

В началото беше голям жест. Преди години българският министър-председател Бойко Борисов оповести: “Имаме най-добре пазената граница в Шенгенското пространство. Европейците могат да спят спокойно.” Междувременно реалноста опроверга гръмките му обещания”, пише изданието.

Сега свръхмодерното съоръжение на границата ни с Турция било извън строя, се посочвало в доклада на немските спецслужби.

Причината била в изключването на техниката – топлинни камери за видеонаблюдение, сигнални устройства и наземни радари.

Българското вътрешно министерство не било в състояние да заплаща електрическия ток. Въпреки настояванията от страна на МВР финансовото министерство в София категорично отказвало да предостави допълнителни средства за съоръжението.

От “Шпигел” са се обърнали за повече информация към посолството ни в Берлин.

“На запитването ни българското посолство отговори, че “българската граница се пази с всички налични възможности на личния състав и с техниката, която е на разположение”. Това дава доста възможности за интерпретации. Категорично опровержение звучи по съвсем друг начин”, пише изданието.

В доклада на германските тайни служби се посочвало също, че половината от патрулките на българската гранична полиция не са в движение. Причината била в липса на нужните средства за поддръжката на автомобилите. Катастрофалното финансово положение в страната се отразило пагубно върху подсигуряването на границата и то насред бежанската криза.

България е смятана за най-бедната страна в Европейския съюз. Нейната 300-километрова граница с Турция от години се използва от бежанци, за да стигнат до други държави от ЕС. Правозащитни организации, като Амнести интернешънъл и Хюман райтс уоч непрестанно съобщават за насилие на българските полицаи спрямо мигранти. Бежанци дори понякога били бити с палки, за да бъдат изтласкани от границата. Ето защо с високотехнологичната ограда най-вероятно се целеше и да бъдат облекчени граничарите”, пише “Шпигел”.

Според изданието немските служби за сигурност изхождали от това, че граничните патрули по българо-турската граница, които сега разполагали само с краката си, нямало да бъдат в състояние да предотвратят нахлуването в страната ни на големи потоци нелегални мигранти. Каналджиите много бързо щели да се ориентират и да намерят слабите места по браздата. Заключението на анализа било, че след излизането от строя на пограничното съоръжение значително е нараснала възможността за нелегално навлизане в България.

“Шпигел” цитира и официалната статистика на нашето МВР – за първите 8 месеца на тази година у нас са влезли 6600 бежанци. Според немските експерти обаче тъмната цифра била далеч по-голяма.

В името на обективността изданието признава, че и в Германия имало доста слабости при регистрирането на бежанци. Едва при една трета от пристигащите мигранти още на границата се взимали пръстови отпечатъци и им се правели задължителните снимки. Останалите минавали по бързата процедура. Изпращали ги в приемателни центрове във вътрешността на страната, там да се оправяли с тях.

ГЕРМАНИЯ - ЕДИН МИЛИОН БЕЖАНЦИ ПО-КЪСНО

500 КОМАНДОСИ ИЗДИРВАТ КАНАЛДЖИИ

ИЗВЪНРЕДНА СРЕЩА НА ВЪРХА ЗА МИГРАЦИЯТА