Най-големият риск за националната ни сигурност е бежанската вълна, заяви държавният глава Росен Плевнелиев след състоялия се днес Консултативен съвет за национална сигурност, на който присъстваха всички лидери на парламентарно представените партии.

"Бежанският натиск и нелегалната имиграция се превърнаха в основен рисков фактор за Европейския съюз и държавите членки. Проблемите с миграцията, трафика на хората и тероризма ще продължат да бъдат сериозна заплаха за националната ни сигурност," заяви президентът.

Според него, трябва да мобилизираме целия кадрови, финансов и технологичен потенциал на страната, за да неутрализираме заплахите срещу националната сигурност.

Президентът отбеляза и кибер-атаките върху няколко сайтове на български институции по време на изборите и референдума, сред които страниците на МВР, ГРАО, ЦИК, ДАНС, МВнР и други, като очевидна провокация към обществото и държавата, срещу която трябва да се вземат мерки.

Той очерта 8 препоръки на КСНС:

1. Министерски съвет да предложи мерки, насочени към оптимизиране на дейността на структурите в сектор "Сигурност" и подобряване на способностите им спрямо променената среда за сигурност.

2. Съветът по сигурността към МС да приеме план за действие в ситуция на мащабна бежанска и миграционна вълна на която и да е било външна граница на България, който да бъде осигурен финансово и технически.

3. МС да разработи и внесе в Народното събрание проект на закон за противодействия на тероризма.

4. МС да осигури кадрово, финансово и технологично звената за киберсигурност, за изгреждане на способности за ефективно и своевременно противодействие на кибератаки. МС да приеме стратегия за киберсигурност и план за нейното изпълнение. Да се създаде подходяща структурна организация, която под ръководството на национален координатор по киберсигурност да осъществява непосредствено дейностите по изпълнение на стратегията.

5. МС да инициира законодателни промени с цел хармонизиране на нормативната база с тази на ЕС и НАТО по отношение на защитата на комуникационните и информационните системи.

6. Всички компетентни институции активно да работят за формиране на единна европейска позиция, насочена към постигането на трайно решение на конфликтите в Близкия изток и Северна Африка и миграционния натиск.

7. Българските институции да работят активно за формиране на единна европейска позиция за разширяване на зоната на сигурност чрез ускоряване на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани при спазване на критериите за членство и гарантиране на българските национални интереси.

8. В своята дейност българските институции и политици да участват активно в процеса за намиране на трайни решения за справяне с причините за миграционната крижа в няколко направления: Премахване на причините, пораждащи засиления миграционен натиск; стабилизиране на политическата и икономическата обстановка в конфликтните региони и държавите на произход и транзит; засилено сътрудничество със страните на произход и транзит и трайното им ангажиране в борбата с нелегалната имиграция; повишаване нивото на гранична сигурност, прилагане на ефективна политика на връщане и изпълнение на спогодбите за реадмисия. Подпомагане на изграждането на капацитет и предвиждане на достатъчно финансови ресурси за най-засегнатите от миграционен натиск държави.