Президентът Росен Плевнелиев смята, че е било неуместно вселенският патриарх Вартоломей I да поставя претенции по време на награждаването му с орден "Стара планина".

Държавният глава направи коментара след церемонията по полагането на клетва от новите членове на Конституционния съд, предаде БГНЕС. Според него проблемът е решен отдавна, а искането е дошло неочаквано.

"Бяхме изненадани от исканията на вселенския патриарх", допълни той.

При визитата си у нас на 9 ноември вселенският партиарх обяви, че България трябва да върне реликви и ценности на гръцката патриаршия, които според него били заграбени по време на двете световни войни. Историци обаче припомниха, че става дума за спасени паметници от църквите и манастирите на българската архиепископия в Охрид и край Серес и Драма, които са били български.

"Тези въпроси се решават по пътищата на дипломацията и в развитието на двустранните отношения между България и Гърция. Проблемът е отдавна известен на българските политици и дипломати и според мен отдавна решен", поясни Плевнелиев.

В коментар за критиките срещу удостояването на Вартоломей I с най-високото държавно отличие Плевнелиев припомни, че държавният глава няма право самостоятелно да предлага и да решава кой да бъде награден. Предложението за патриарха дошло от външно министерство и със съдействието на БАН.

"Цялостното поведение на Вартоломей I в България беше обидно за българските граждани и християни", коментира пред Фокус лидерът на БСП Михаил Миков.

Той призова да не бъде обнародвано в Държавен вестник награждаването на вселенския патриарх с най-високото държавно отличие – орден „Стара планина” I степен.

„Не може да се поставя под въпрос автономията на Българската православна църква. Не е спазен законът. Очевидно е, че няма решение на Министерския съвет, каквото се изисква по силата на чл. 11 от Закона за ордените и медалите в Република България. Не е публикуван и до момента указ на президента за награждаването”, обясни Миков.