Проектозаконите за промяна на Изборния кодекс, които не бяха предлагани преди местния вот по общо съгласие, стават вече два - и БСП предложи свои поправки и допълнения в закона.

Основно предложение на левицата е идеята подправянето на изборни протоколи да бъде сред тежките престъпления - наказуемо с 8 години затвор. Досега за подобно нарушение не се носеше наказателна отговорност.

"Конкретният повод са изминалите избори, които показаха, че са опорочени избори с нелегитимен резултат. Мъчим се да протоводействаме на всичко, което видяхме в изборната нощ - начинът на предаване на протоколите, отчитането на изборния резултат", обясни депутатът от столетницата Чавдар Георгиев.

БСП припомни, че 90% от протоколите са с грешки, и че това е официална информация. В действителност, това бе съобщено и от проф. Михаил Константинов, и от вицепремиера Томислав Дончев.

"Всеки 9 от 10 протокола са с изменено съдържание", подчерта Георгиев.

БСП не пропусна да критикува и предложението на Реформаторите от вчера, което включваше основно добавки за електронно дистанционно гласуване, но и други идеи. Те заявиха, че референдумът е бил противоконституционен, защото Конституционния съд е забралин електронно дистанционно гласуване.

"Това са законопроектни на инат, въпреки конституционно установетните порядки в България. Няма как, разберете, няма как на хиляди километри да се разбере дали този, който гласува, не е под напрежение, дали някой не му размахва 50 лева или не му е допрял нож до гърлото", каза още Георгиев.

Идеята за МИР-ове в чужбина бе посрещната по-топло от столетницата, стига да бъдат обсъдени подробно техническите въпроси - колко да са районите, как да са организирани. РБ предлагат три.