Пресцентърът на АБВ разпространи кратка позиция на партията относно случая с изоставените тежки машини в близост до пистата „Витошко лале 1“ и унищожените дръвчета в района. Самото заглавие на разпространения текст е относно „незаконосъобразни действия“ на територията на Природен парк „Витоша“.

“Политическа партия АБВ категорично осъжда противозаконните опити, действия и намерения за увреждане на територията на Природен парк Витоша и всички защитени природни територии в България.

Като подкрепя инвестиционните намерения за устойчиво и цивилизовано използване и отношение към българската природа, ПП АБВ настоява това да се осъществява само и единствено в съответствие с българското и европейско законодателство", гласи пълният текст на позицията.

АБВ е първата парламентарна политическа сила, която заема позиция по случая. Още вчера извънпарламентарната партия „Зелените“ определи ставащото като „опит за незаконното изграждане на новите ски писти съгласно отхвърления през 2011 г. от МОСВ специализиран устройствен план за ски зона "Алеко" и призова своите симпатизанти на планирания по-рано протест.

Снощи над 2 хиляди души проведоха шествие в София с искане за запазване на защитените територии. Събралите се скандираха „Мафия“ и „Долу Цеко от Алеко“.

Зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов обясни, че в района на пистата „Витошко лале 1“ има сухи дървета и има издадено законно разрешение за събирането им, но в същото време има и незаконно унищожени „най-много стотина“ дръвчета. Пред Би Ти Ви той каза, че все още не е установен собственикът на изоставените тежки машини, чиито снимки обиколиха медиите преди два дни.

Прокуратурата вече образува проверка по случая. Снощи фирмата концесионер „Витоша ски“ разпространи позиция, че „няма нищо общо с преписваните ни действия на територията на ПП „Витоша“. Фирмата настоява „ресорните министри да предприемат адекватни действия срещу организаторите на това активно мероприятие. Те вече са ясни.“