Пловдивският митрополит Николай реши да се изкаже по визитата на Вселенския патриарх Вартоломей I. На сайта на Св. Синод се появи негова позиция. Посещението беше съпроводено с напрежение, Вартоломей поиска връщането на откраднати, по думите му, църковни ценности от Северна Гърция, а българският премиер Бойко Борисов демонстративно отмени срещата си с госта. Освен това възникна полуполитически-полуцърковен спор за мястото на БПЦ сред останалите православни църкви. Все пак Вселенският патриарх стана доктор "хонорис кауза" на БАН, а президентът му връчи най-висшето държавно отличие орден "Стара планина"-първа степен. Ден по-късно президентът коментира, че претенциите на Вартоломей са неуместни. Предложението за награждаването дошло от МВнР и от БАН, каза Плевнелиев. По време на посещението Пловдивският митрополит демонстративно отсъстваше от придружаващите Вселенския патриарх представители на висшия клир.

В сегашното си писание Николай оценява посещението като недобре подготвено. Той не пропуска сравнението с визита на Вартоломей от 2010 г., когато "пловдивските интелектуалци и културни дейци имаха възможност да беседват с Негово Светейшество патриарх Вартоломей в непринудена и дружелюбна атмосфера". "Онова посещение беше различно", пише Николай.

"Организирано и уточнено до последния детайл между представители на Църквите; включително с предварително разменени текстове на приветствията; без никакви намеси от страна на светски органи и организации или опити от страна на такива организации да използват посещението за други, различни от църковните, цели", обяснява известният с амбициозността си владика.

Според него двигатели на сегашното посещение били "светски кръгове, представители на светсик организации и частни лица", които имали не толкова духовни, колкото политически цели. Николай не уточнява обаче кои са тези лица и кръгове. По думите му те отправили покана и "след това лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, бяха подложени на натиск да се отправи и абсолютно задължителната, в тези случаи, канонична покана".

Иначе казано, Българската православна църква беше принудена, включително медийно, да отправи покана за едно посещение, за което ние изначално знаехме, че не е подготвено както трябва. Както и знаехме, че в момента между Българската православна църква и Вселенската патриаршия има някои открити въпроси, за чието отстраняване е необходимо малко време, такт и спокойствие. И на първо място, междуцърковен диалог, в който, заради неговите възможни международно-правни измерения, в никакъв случай не трябва да бъде ангажирана светската власт, твърди той.

Пловдивският митрополит прехвърля отговорността към администрацията на президента Росен Плевнелиев. Според него в доклад на Русенския митрополит Наум от 30 юли т. г. се изборявали възможни точки на напрежение.  „Според патриарх Вартоломей, ако БПЦ не вземе в най-скоро време сериозно решение по въпросите с паметника на екзарх Антим и титулуването на епископ Евлогий, изпращайки свое ясно решение в Константинопол, ще е напълно вероятно да бъде преразгледано от негова страна и предстоящето му посещение в София, както и установяването на забрана от страна на Вселенската патриаршия за бъдещото посещение и служение на български архиереи на нейна територия, до решаването на въпросите от наша страна”, написал Наум.

Информацията била предадена на "Дондуков"2, но според Николай тя не била взета предвид. 

"Тази информация беше своевременно предадена в канцеларията на Президента на Република България, за да се има предвид. Вижда се, че не е била взета предвид. Някои светски власти и организации твърдо се бяха амбицирали това посещение да се случи, за да удовлетворят някакви свои светски цели. Ако резултатът не им харесва, могат да се сърдят само на себе си. Ако към посещението на един духовник се пристъпва със светски политически цели, няма как да се получи друго освен политически проблем. До това води подмяната на духа на едно такова събитие", продължава митрополитът, известен с желането си да се бърка и в политиката. (По време на предизборната кампания в Пловдив той напров призова да не се гласува за стария нов кмет Иван Тотев.)

Според Пловдивския владика е богохулно, че Вселенският патриарх е бил "третиран едва ли не като държавен глава, какъвто той не е".

"В случай, че представители на българската държава или на български светски организации третират даден православен патриарх по начин различен от този, с който се отнасят към собствените си български патриарх и архиереи, то това само дискредитира въпросните светски представители. За съжаление, когато се отдава някому значение, което той няма, с това той може да бъде въведен в изкушение и съблазън, да се възползва и да злоупотреби с наивността на венцехвалещите го.", твърди Николай.

Постоянно срещан проблем у нас, смята още владиката, е "дълбоко вкорененото у някои светски лица убеждение, че те по-добре от Българската православна църква знаят как трябва да се води междуцърковният и междурелигиозен диалог". 

Митрополитът не пропуска и специалните благодарности към премиера Бойко Борисов, който отмени срещата си с Вартоломей, съпроводени с тълкувание.

"Г-н Борисов ясно показа поне две неща. Първо, че подобни посещения имат смисъл и полза за обществото само когато се придържат към църковния си и духовен характер. И второ, че е крайно време нашата държава да се научи на малко себеуважение. Което предполага включително и наличието на известно уважение към родната ни Православна църква – Българската Патриаршия – включващо впрочем третирането на нейните патриарх и архиереи като равни на абсолютно всички, подчертавам – всички без изключение, патриарси и архиереи по света. В противен случай не можем да се сърдим на някой, който ни е засвидетелствал неуважение, защото той просто е видял, че ние не уважаваме себе си", завършва Николай.