Проектът "Турски поток" може да бъде реализиран в много кратък срок, въпреки че за него още не е подписано междуправителствено споразумение, казва шефът на "Газпром" Алексей Милев, предаде ТАСС.

"Причината за това е, че с турските колети имаме договореност за това, че тръбата по дъното на Черно море ще бъде положена в същия коридор, както на "Южен поток", пояснява Милер, който отбелязва, че подводната част на двата маршрута съвпада на две трети.

"По проекта "Южен поток" са проведени всички изследвания и подготвителни работи, затова и реализацията на "Турски поток" може да стане бързо", обяснява Милер.

В същото време шефът на "Газпром" не се ангажира с конкретни дати, които зависят от подписването на междуправителствено споразумение.

В края на септември "Турски поток" - наследник на провалилия се "Южен поток" беше замразен, след като Русия и Турция не успяха да постигнат споразумение за цените на природния газ.

Проектът "Турски поток" беше обявен от президента Владимир Путин на 1 декември 2014 г. по време на неговото посещение в Турция. Тогава стана ясно, че този бъдещ газопровод с капацитет от 63 милиарда куб. м. ще замени проекта за „Южен поток“ със същата мощност, който трябваше да свързва Русия и България по дъното на Черно море.

В последствие капацитетът му беше намален наполовина - 32 млрд. куб. м, като половината от тях е предназначена за потребление в Турция.