Селекционерът на волейболните национали Пламен Константинов е меко казано недоволен от програмата на олимпийската квалификация за игрите в Рио де Жанейро догодина. Германия е домакин на турнира, а нашите са в група с Русия, Франция и Финландия.

Днес Константинов получи наградите за отбор и треньор на месец октомври в анкетите на Пресклуб "България".

"На олимпийската квалификация са ни сложили 5 мача за 5 дни. Това е скандално. Всички отбори трябва да са поставени при равни условия, каза Константинов. - Германия е домакин, платили са си, те решават в какъв час да играят. Това с нас е абсурд - за 5 дни пет мача да изиграеш. Не знам дали е умишлено. Със сигурност е напълно случайно."

"Мисля, че Германия вече са оценили, че не сме толкова лесен съперник, продължи той. - След като на четвъртфинала се представихме добре, значи вече са оценили на какво ниво сме. В такъв турнир е трудно да се прогнозира. Новият регламент ни дава право 10 дни преди олимпийската квалификация да извикаме състезателите. За този период трябва бързо да сработиш състава. Трябва да се види състоянието на всеки един играч. Всяка една травма може да промени облика на отбора. Но аз казах, че ако стигнем на полуфинал или олимпийският, или европейският шампион няма да стигне Рио.“

Селекционерът не очаква промени в съставите на Франция и Финландия. Докато тимът на Русия е голямата въпросителна, тъй като не е ясно кои състезатели ще бъдат повикани предвид големия избор.

За Константинов темата със завръщането на Матей Казийски вече е затворена и той не иска повече да се повдига - и от уважение към състезателите, които защитават националния герб.

Той коментира възстановяването на ключови единици.

Андрей Жеков е направил операция на крака, която се е оказала по-сериозна. Той е под въпрос за квалификацията. Както и Цветан Соколов. Малко вероятно е основният ни реализатор да се завърне в тима, тъй като едва ли ще навлезе във форма навреме.

По-добре стоят нещата с Тодор Скримов, който най-късно другата седмица ще поднови тренировки.