Навярно не сте забравили онзи невероятно зрелищен екшън Face off (Лице на заем), в който престъпникът Никълъс Кейдж открадна лицето на ченгето Джон Траволта. Накрая добрите победиха, а лицата в крайна сметка си отидоха по местата. Така се случи на кино. 

Филмовата история отскоро има и съвсем реален аналог.

Екип от лекари в нюйоркския медицински център Langone е извършил най-мащабната трансплантация на лице, правена досега. Всъщност това, което е направил екипът воден от декана на медицинския факултет Робърт Гросман се определя от специалистите като "основен крайъгълен камък и критично важен принос за развитието на науката и медицината", съобщава IFLScience.

Резултатът е, че 41-годишен пожарникар от Мисисипи има съвсем ново лице. Става дума за човек, който е получил жестоки наранявания при срутване на горящ покрив върху него. На практика маската му се стопила върху него и изгорила цялото му лице. Оцелява по чудо. Това се е случило още през 2001 г. Човекът се нарича Патрик Хардисън и по-рано тази година е приет в медицинския център в Ню Йорк, за да получи лицето на 26-годишния Дейвид Родбоу, който е в мозъчна смърт след претърпян инцидент при колоездене.

Донорът Дейвид Родбоу

Всъщност изборът на донора е бил доста трудна задача. За подобна трансплантация е важно да има съвпадение по много критерии - трябвало е двамата да са със сходна височина, тегло и цвят на кожата, а освен това и да са от една и съща кръвна група.

Кожата, както всеки друг трансплантиран орган, може да бъде отхвърлена от организма. При толкова мащабна операция опасността от имунен отговор на пациента към новото лице е огромна, обясняват медици.

И все пак учените от медицинския център Langone се наемат да извършат твърде рискованата операция. Тя продължава 26 часа и е извършена от повече от 100 човека. Те са разделени на два екипа, които се сменят в "изработването" на новото лице на Хардисън. Те правят невъзможното. Оригиналното лице на пожарникаря на практика е свалено, а след това се свързват хиляди нервни окончания и кръвоносни съдове с лицето на починалия велосипедист. Местят се и кости, тъй като чертите на двете лица са различни. На практика кожата се опъва като изключително фина и отговорна "драперия", обясняват лекари от екипа извършил мащабната операция.

Патрик Хардисън от времето преди инцидента, който го обезобразява.

След операцията Хардисън е започнал дълъг курс на лечение с имуносупресивни хапчета, чиято цел е организмът да не отхвърли новото лице. Следва дълго чакане, което според хирурга Едуардо Родригес му тежи като олово. В случая залогът не е само по приемливият външен вид на пожарникаря, а животът му. Шансовете за оцеляването му след трансплантацията се оценяват на не повече от 50%.

"Обяснихме на Хардисън, че ще трябва да махнем цялото лице, да останат оголени кости и че трябва да разбере: "Ако се провалим, няма опция за спасяване. Това е процедура, която е всичко, или нищо", разказва Родригес.

Не му спестил и това, че няколко други пациенти са починали след трансплантации с лицева кожа, която е отхвърлена от организма.

Въпреки това, вече 93 дни след процедурата, Хардисън вече се справя добре, което позволи на хирурзите да обявят операцията за успешна. След 6 месеца той би трябвало да може да се яде нормална храна и да има драстично подобрена реч. Догодина пожарникарят ще претърпи и друга операция, но тя ще трябва само да го направи по-красив.