Фламандски депутат-националист заяви днес, че причина за заплахата от тероризъм в Белгия е "ислямо-социализмът" на предишните управления на Брюксел, доминирани често от левицата или либералите. Изказването на Карл Ванлуве заплашва единството на управляващата четирипарийна коалиция, отбелязват водещите френскоезични издания.

"Двайсет години прекалена толерантност от страна на Социалистическата партия и ислямо-социализъм ни доведоха там, където сме, с това Брюксел да бъде като тилова база на ислямското варварство", заяви Ванлуве, който е депутат в Камарата на представителите от умерено националистическия Нов фламандски алианс (НФА).

Вече четвърти ден белгийската столица Брюксел е в най-високата степен на тревога за терор. Метрото, училищата и моловете са затворени, улиците са пълни с полиция и военни с бронирани машини. Извънредното положение ще остане най-малко до идния понеделник, обяви вчера правителството.

Властите издирват терористи свързани с парижките атентати, опасявйки се, че те могат да извършат нови нападения. Главните действащи лица в атаките във френската столица на 13 ноември се оказаха жители на предимно мюсюлманската община Моленбеек в Брюксел.

НФА е най-голямата партия в кралство Белгия. Тя е републиканска и сепаратистка. Поставя като своя далечна цел мирното отделяне на северния холандскоговорящ регион Фландрия в самостоятелна държава. Като преход към това иска да преобразува Белгия от федерация в конфедерация, предавайки правомощия от централното към регионалните правителства.

Белгия е федерална държава с две езикови общности - френско- и холандскоговоряща - и с четири региона - Фландрия, Валония, Брюксел и малък немски анклав около Ойпен до границата с Германия. Столицата Брюксел, която е 80 на сто френскоговоряща, е управлявана традиционно от социалисти и либерали. В пазарно ориентираната Фландрия водещи партии са десните, между които НФА и християндемократите, докато хегемон в по-бедната и френскоговоряща Валония са социалистите.

Социалистът Филип Муро, предишният районен кмет на Моленбеек, стана обект на остри критики след като се разбра, че общината, която е управлявал 18 години, е дала ключовите кадри на атентатите в Париж. Политици и медии го обвиняваха в клиентелизъм и в електорални флиртове с мюсюлманското население.

Сегашното правителство на Белгия начело с министър-председателя Шарл Мишел се състои от неговото Реформаторски движение (либерали) и три дясноцентристки фламандски партии, сред които най-голяма е НФА. Тя държи портфейлите на вътрешните работи и сигурността и на миграцията и убежището. Реформаторите на Мишел са единствената франкофонска партия в коалицията и са в обтегнати отношения с останалите партии в своята езикова общност, заедно с които управляваха в предходната водена от социалистите шестпартийна коалиция. Правителството води непопулярна политика на бюджетна консолидация, която предизвика серия от синдикални протести.