Окончателните параметри на държавния бюджет, заедно с приходите и разходите в системите на общественото и здравно осигуряване през следващата 2016 г., ще бъдат в дневния ред на депутатите днес. На извънредно заседание Народното събрание ще разгледа и трите законопроекта, за да не разваля планираната си Коледна ваканция.

Очаква се заседанието да започне в 11 ч с дебати по законопроекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса. Догодина ведомството ще разполага със 129 млн. лв. повече плюс оперативен резерв от 316 млн. лв., които ще бъдат похарчени за медицински услуги. Здравната вноска остава 8% от осигурителния доход, но Националната агенция по приходите отчита по-добра събираемост на осигуровките, затова и в бюджета не е планиран дефицит. Салдото е балансирано, а от предвидените 3,204 млрд. лв. приходи и трансфери около 2,81 млрд. лв. са здравноосигуритени плащания. От тях по традиция най-много средства са предвидени за болнична помощ и за лекарства - съответно 1,34 млрд. лв. и 751 млн. лева.

ЗДРАВНИЯТ БЮДЖЕТ ОБРИЧА БОЛНИЧНАТА ПОМОЩ

Предстоящите обсъждания обаче едва ли ще се въртят около числата в проектобюджета на касата. Най-спорни в момента са текстовете, които позволяват на ведомството да фиксира месечните разходи на районните си структури, както и да определя цените и обемите на медицинските дейности. Директорите на районните каси на практика ще "купуват" конкретен вид и брой медицински диагнози, което поставя лимити не само на разходите, но и на обема дейност на болниците. Националният омбудсман, лекарското съсловие и парламентарната опозиция се опасяват, че това ще ограничи достъпа на пациентите до медицинска помощ и ще създаде неприемливи условия за корупция.

Втора точка в дневния ред на депутатите е проектобюджетът на държавното обществено осигуряване. Най-големите промени в него са свързани с пенсиите, които от 1 юли 2016 г. се очаква да бъдат увеличени с 2,5 на сто. За целта разходите за фонд "Пенсии" се вдигат с 347 млн. лв. - от 8,39 на 8,74 млрд. лева. Въпреки това общият недостиг в сектора догодина ще намалее с около 600 млн. лв. и системата ще приключи годината с 3,3 млрд. лв. дефицит.

ДЕТСКИТЕ ПОМОЩИ НЯМА ДА СЕ ВДИГАТ

Допълнителните средства се очаква да дойдат от по-високата минимална работна заплата, която догодина ще бъде 420 лв., от увеличените с 10% осигуровки на земеделските производители, както и от по-високите осигурителни прагове за различните икономически дейности. По всяка вероятност обезщетението за безработица догодина ще стане 7 лв. на ден, но държавната помощ за отглеждане на дете през втората година след раждането ще запази сегашния си размер от 340 лева. За сметка на това за заплати в Националния осигурителен институт ще бъдат планирани 2 млрд. лв. допълнително.

Що се отнася до държавния бюджет, тема номер едно на заседанието ще бъде обещаното оттегляне на орязаните привилегии на служителите в силовите ведомства. Предложението за реформи в сектора на сигурността бяха вкарани от кабинета в последния момент по инициатива на министъра на финансите Владислав Горанов. След протести на полицаи обаче се стигна до джентълменското споразумение те да бъдат оттеглени между двете четения. Парламентарната бюджетна комисия подкрепи промяната на вчерашното си извънредно заседание, но за да влезе окончателно в сила са необходими гласовете на депутатите в пленарната зала.

БЮДЖЕТ 2016: ПОДОБРЕНИЕ, НО И МНОГО ВЪПРОСИ 

Проектът за държавен бюджет за 2016 г. предвижда приходи от 33 млрд. лв (3,6% от БВП) и разходи от 34,8 млрд. лв., като бюджетният дефицит се очаква да е 1,8 млрд. лв. или 2% от БВП. Заложеният ръст е 2,1 на сто, но е разрешено и емитираето на 5,3 млрд. лв. нов дълг. Не се очакват ръст на безработицата, както и инфлация, по-висока от 0,8 процента.