Белгия ще продължи живота на два от седемте си ядрени реактори с по десет години, т.е. до 2025 година. За това се споразумяха снощи правителството и собственикът на мощностите, френската "Енжи", час и половина преди изтичането на крайния срок за сключване на сделката. Ако не беше подписана, блоковете трябваше да бъдат затворени заради изтичането на 40-годишния им експлоатационен срок.

"Енжи" (до април т.г. "Же Де Еф - Сюез") ще инвестира 700 милиона евро в реакторите 1 и 2 на ядрената централа в Дул, близо до Антверпен, съобщават тази сутрин белгийските медии. Правителството и фирмата, която е собственик на белгийската енергийна компания "Електрабел", се очаква да дадат подробности за споразумението на пресконференция по-късно днес. Срещу инвестицията си "Енжи" ще получи чувствително намаление на данъка върху ядрената енергия, който в момента е закован на 550 милиона евро годишно, пише "Соар". Очаква се той първо да падне на 200 милиона евро в годината, а през 2017 година да стане променлив взависимост от печалбите на "Електрабел", както иска тя.

Природозащитни неправителствени организации на световната конференция по климата в Париж връчиха вчера на Белгия пародийната наградата "Изкопаемо на деня", защото министър-председателят ѝ Шарл Мишел дойде на световния форум, без страната му да може да поеме точен ангажимент за своя принос в намаляването на въглеродните емисии, от които зависи глобалното затопляне. Двата региона на Белгия, Фландрия и Валония, вече шест години се пазарят как да поделят усилието за намаляване на емисиите и не успяха да се споразумеят до началото на срещата.

ВИЖТЕ ОЩЕ: КАКВО КАЗАХА СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ НА СРЕЩАТА В ПАРИЖ

Ядрената енергия от една страна помага за намаляване на емисиите от минералните горива от друга обаче е обект на съпротива от природозащитниците заради токсичните отпадъци, които произвежда.

Белгия има общо седем ядрени реактора холандско производство, монтирани  през 70-те години на миналия век. Другите три от тях се намират във втората ѝ АЕЦ край Тианж, близо до Лиеж. От всички блокове в момента работят три. Втори реактор в Тианж и трети в Дул бяха спрени заради пукнатини открити при анализ на металните им корпуси. Първи и втори в Дул са с изтекъл срок на експлоатация.

На 5 август 2014 година четвърти блок на същата централа беше спрян, след като една от парните турбини прегря. Оказа се, че някой е отворил аварийна клапа и е източил 65 000 литра масло от турбината в подземен резервоар. Властите разследват случая. Една от версиите е саботаж, но до момента няма доказателства. След ремонт реакторът беше върнат в експлоатация и в момента е единственият работещ в централата.