Разнообразни реакции в коалиционните партньори предизвика изявлението на лидерът на АБВ Георги Първанов, в което той заяви готовността на тъмночервените да оттеглят подкрепата си за властта. Това стана днес на пресконференция в парламента.

Най-остър бе лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който отбеляза, че "тези псевдолеви партии" като АБВ много обичат да разпределят готови пари, без да дават предложение как да се увеличи бюджета. Той оцени повечето им неподкрепени предложения като "популистки". 

И заяви, че е открил връзка между АБВ и ДПС преди месеци:

"Винаги, почти винаги, АБВ са в синхрон с ДПС и почти винаги АБВ са против предложения на Патриотичния фронт, независимо от какво естество са. Гласуванията го показаха още преди няколко месеца. Те са като магистралка, която си търси клиент. Извинете... може да не го пускате това", заяви Симеонов, казвайки последните думи значително по-тихо.

Той отбеляза, че няма начин ПФ да участват в съвместно управление с участието на ДПС, ако партията на Местан влезе във властта на мястото на тъмночервените. 

Симеонов подкрепи правосъдният министър Христо Иванов, чиято оставка АБВ поискаха, като отбеляза, че няма как този, направил предложения за промени в конституцията, да им пречи.

"Смятам, че все пак запазваме един конструктивен диалог и че все пак така сме много по-полезни и за парламента, и за държавата," заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той не показа особено притеснение от заплахата. Отбеляза, че в момента управляващите имат сериозна парламентарна подкрепа, но призна, че поради конструкцията си мнозинството винаги е под напрежение

Радан Кънев от Реформаторския блок заяви, че са предимно притеснени от тона на АБВ, но не смята, че тяхното оттегляне на подкрепа би попречило на съдебната реформа:

"Ако говорим за пречка, са били те, но твърде малка, така че реформата върви. А във всяко друго отношение, особено отношенията с Министерство на труда и социалната политика, ние си имаме партньорската работа заедно, на моменти трудна, на моменти лесна. Естествено ние не бихме влезли в този тон, както цяла година вече не влизаме."

Той коментира и искането на лидерът на АБВ за оставката на правосъдния министър от РБ Христо Иванов:

"Г-н Първанов от една година непрекъснато иска оставки на министри от РБ, много лош тон, в който, както казах, ние няма да влезем."