Ако т.нар. скандал с „двете каки“ се отрази на следващия доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи в България,то ще е заради липсата на адекватна реакция по него от институциите на държавата, каза днес министърът на правосъдието Христо Иванов.

„Това, което може най-много да се отрази на доклада, е липсата на адекватни реакции“, каза той.

Иванов припомни, че Комисията винаги е настоявала на обективно и независимо разследване в случаи като този.

„Тук фокусът трябва да бъде върху адекватната институционална реакция“, каза той. „Шумът, как да ви кажа, доколкото е опит да се подмени темата, доколкото е опит да се оказва натиск върху една или друга фигура на терена, да се заглушат призивите за това да има адекватна проверка, ако този шум постигне тази цел, разбира се, че това ще има влияние върху доклада“.

"Но основният фокус е необходимостта от адекватна, решителна, институционална реакция, която в случая означава просто да се приведат факти“, каза министърът.

„Точката на най-голям спор е правомощията на прокуратурата и нейното положение в рамките на съдебната власт“, посочи той, пояснявайки че има „видима боязън у много хора, включително в парламента да се коментира тази тема“.

Иванов каза, че гледа „спокойно и с равнодушие“ на призивите за оставката му.“Решението е на премиера“, каза той пред журналисти след като участва в съвет на министрите на правосъдието на ЕС в Брюксел.

В ТОВА ВРЕМЕ ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ОРЯЗВА ЕДНО ПО ЕДНО ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗА СЪДЕБНА РЕФОРМА

По думите му законът за борбата с корупцията, който реформаторите предлагат, ще има „общо хигиенизиращо влияние“ за лицата заемащи високи постове в държавата.

 „Той има огромно значение за постепенното налагане на много по-ясна хигиена и на много по-твърда хигиена на отношението и на поведението на високите етажи на властта и затова той е толкова важен“, каза Иванов.

Днешният Съвет по правосъдие отбеляза частичен напредък в преговорите за създаване на европейска прокуратура, която да разследва престъпления срещу финансовите интереси на ЕС, т.е. срещу кражбите и злоупотребите с негови средства.

България е сред държавите, които са за по-големи правомощия на европейската прокуратура, но не всички столици са склонни да ги приемат. Преговорите ще продължат и се очаква да приключат със споразумение в първата половина на следващата година, когато Холандия ще председателства ЕС.