Най-малко пет пъти театралните зрители в „Глоуб“ в Лондон миналата година бяха на ръба на припадъка от кръвопролитията в „Тит Андроник“. Един нов спектакъл обаче обещава далеч повече от деветте брутални убийства на сцената в първата трагедия на Уилям Шекспир.

„Събрани смърти“ показва в детайли всички умирания, описани в драмите на Барда – от ранните разчленявания до по-сложни схеми като ухапването на Клеопатра от пепелянката, разказва британският „Дейли Телеграф“. Общият брой на убийствата е по-кървав дори от прочутия със свирепостта си телевизионен сериал „Игра на тронове“, чийто сценарий включва 61 умирания в 50 епизода, включително и противоречивото изгаряне на дете на клада.

Тим Крауч, който е режисьор на новия спектакъл, коментира пред „Таймс“, че е изгубил безчет часове в обходи на всяка от пиесите на Шекспир – за да открие всички 74 смъртни случая на хора в тях. С изключение на убитата от Марк Андроник муха.

„Събрани смърти“ ще бъде представен през май 2016 г. в „Нортхемптън Роял ен Дърнгейт тиътър“. След това спектакълът ще поеме към фестивала в Брайтън, където ще е официалната му премиера. След това предстои гастрол из цяла Великобритания.

Представлението е описано като „тържествена, мрачна и сюблимно смешна почит към 400-ната годишнина от смъртта на Шекспир“. В него участват само четирима актьори.

В рамките на четири столетия бруталността на пиесите на Шекспир е обект на безкрайни академични изследвания. Съвременните критици обаче масово не одобряват кървавото насилие на сцената. Директорът на Шекспировия институт Майкъл Добсън коментира, че елизабетинската драма е известна с ужасите си:

„Английската драматургия е прословута със смъртта на сцената. Но за неокласическите критици смъртта трябва да е извън сцената“.

Крауч и екипът му са разположили убийствата в реда, в който те са написани – така и „Събрани смърти“ става далеч по-интересна.

„Първите хронологично пиеси са доста елементарни в това как може да се отнеме един живот. Но с времето средствата за убиване се усъвършенстват все повече – казва Крауч. – Има няколко изключително изящни случая – удушаването на Дездемона, змията на гръдта на Клеопатра, самоубийството в „Юлий Цезар“, когато Брут пита мъжете един по един дали биха държали меча му, за да се хвърли върху него.“

Близо половината от убийствата у Шекспир стават чрез наръгване с хладно оръжие. Множество са и отравянията, обезглавяванията и обесванията. Герои намират гибелта си още чрез разчленяване, ослепяване, изгаряне, лошо храносмилане и… преследване от мечка.

Редом със спектакъла продуцентите на „Събрани смърти“ пускат и специални карти, на които са разчертани пиесите на Шекспир – всяка класирана от гледна точка на това колко е безпристрастна, достойна за състрадание, колко е кървава и какви са последните думи в текста.

Площад Славейков