БЕРЛИН – Жаден за власт, Владимир Путин не мисли в дългосрочен план. Русия разперва пипала и не е изключено след Сирия да се намеси и в Ирак. Това посочва сп. “Фокус”, твърдейки, че след спора на Турция с Ирак сега се намесва и Русия. По-рано Москва е дала знак на Багдад, че е готова на военна подкрепа.

“Означава ли това, че ВВС на Путин ще започнат удари и в Ирак? И колко опасно би било това за региона”, пита изданието и представя анализ на обстановката.

В конфликта с Турция Ирак е спечелил нов, могъщ приятел – Русия. Москва настоява за незабавното изтегляне на турски сили от Ирак и заплашва да отнесе случая в Съвета за сигурност на ООН. Кремъл не би простил свалянето на негов изтребител от турските ВВС.

Наред с това от тази есен, преди инцидента със свалянето на изтребителя, Русия, Ирак и Иран си разменят разузнавателна информация в битката срещу "Даеш".

Според някои наблюдатели Русия ще започне да нанася въздушни удари и в Ирак, както сега в Сирия. Но колко опасна би била една такава намеса? На този въпрос експерти по военно дело и външна политика отговарят пред “Фокус”.

Според руския експерт Паул Стронски от Carnegie Endowment for International Peache било трудно да се прецени дали Русия наистина планира в момента въздушни удари в Ирак.

“Чрез военната си намеса в Украйна и Сирия руската бойна мощ до известна степен е изтощена, но Русия доказа, че е готова да поеме огромни рискове. Ето защо не изключвам напълно военна интервенция в Ирак”, заявява Стронски.

На обратното мнение е венният експерт Павел Баев от Peace Research Institute с централа в Осло и то поради технически причини:

“Логистиката вече е най-слабото място на операцията в Сирия, но там все още се справят чрез доставки по море за нуждите на руската военна база в Латакия. В Ирак обаче няма такава възможност. Русия просто не може да си позволи още едно бойно поле поради липса на възможност за доставка на военни ресурси.”

“Но каква стратегия се крие при сближаването с Ирак и непрестанното изстрелване на отровни стрели по посока на Турция? По този въпрос много от външнополитическите експерти са единодушни – никаква! Според Стронски Путин умее да съзре тактически възможности и да се възползва от тях. Руснаците обаче не мислели с две или три стъпки напред. При руската външна политика не ставало въпрос толкова за дългосрочни стратегически цели, а да се покаже на народа, че Русия може да се наложи срещу Запада. Кремъл малко се интересувал от политическото положение в държави, като Сирия или Ирак”, пише “Фокус”.

“Това може да навреди на региона. Мисля, че подобно късогледство във външната политика е крайно опасно. Разрухата в Източна Украйна показва колко опустошителни са последствията от едната такава политика”, цитиран е Стронски.

На подобно мнение е и експертката по Русия Сара Пагунг от Германското сдружение за външна политика. Според нея за Кремъл не е приоритет намирането на решение на конфликтите в Ирак или Сирия, а собствената роля в света.

“Русия иска да се покаже като главен актьор в световната политика. Конфликтите в региона се използват, за да се докаже колко силна и незаменима е Русия в усилията за постигане на мир. Към това трябва да се прибави и стремежът да се свие влиянието на НАТО и особено на САЩ в региона. При конфликта между Ирак и Турция Русия използва възможността да демонстрира вербално мощ, без да се налага да поема конкретни ангажименти. Поради това още не се знае доколко сериозно е предложението за помощ, направено на Багдад”, заявява Пагунг за “Фокус”.