100 години от рождението на Едит Пиаф – най-ярката звезда, която е блестяла на френското небе – се навършват на 19 декември. Париж ще отпразнува юбилея с поредица от събития. Но една обиколка из любимите свърталища на певицата – улиците, кафенетата и кабаретата в квартала й „Белвил” – ще ви помогне да усетите още по-добре духа на Пиаф. „Гардиън” изброява няколко от най-знаковите места, свързани с изпълнителката на Non, je ne regrette rien.

Улица „Белвил” – Rue de Belleville

Адрес на кафенето: 8 rue de Belleville. Работно време: всеки ден от 7:00 до 2:00.

Адрес на кафенето: 8 rue de Belleville. Работно време: всеки ден от 7 до 2 ч.

Според легендата Едит Пиаф, чието истинско име е Едит Джована Гасион, идва на бял свят на тротоара пред ул. „Белвил” №72, макар че в рожделното й свидетелство е записана болница „Тенон”, която е в същия 20-и район на Париж. Баща й е странстващ музикант, а майка й – певица в кафене.

Днес над напукания мраморен праг има паметна плоча. Тя уведомява минувачите, че пред стъпалата на тази къща в най-голяма нищета се е родила Едит Пиаф, чийто глас по-късно ще покори света. Така и става. Тя пее за първи път пред публика малко по-надолу по улицата, в кафенето Aux Folies – ар деко реликва с кубистична мозайка, спираловидни неонови надписи и железни колони, облепени с обяви за представления от 20-те години на миналия век. Там Едит изпълнява шансони, докато е млада и бедна, като същевременно работи на улицата с баща си – странстващия музикант.

По онова време „Белвил” е суров квартал, а и сега не е много по-различен – с бедняшки пазар край спирката на метрото и къщи с олющени фасади. Това е истинският стар Париж – светът, за който Едит пее – пълен с престъпници, скитници и любовчии.

Кабаре „О Лапен ажил” – Au Lapin Agile

Адрес: 22 rue des Saules. Работно време: вторник-неделя от 21:00 до 1:00 ч.

Адрес: 22 rue des Saules. Работно време: вторник-неделя от 21 до 1 ч.

Ако има местенце в Париж, където да чуете шансоните на Едит, то това е клубът, където тя се е изявявала на младини. Намира се на една калдаръмена уличка в „Монмартр”, а Пиаф живеела отсреща – в дома на един сводник, който по-късно се опитал да я застреля. Първоначално Au Lapin Agile било известно като „Кабарето на убийците”, защото група разбойниците нахлули вътре и убили сина на собственика. Чак 20-ина години по-късно то променило прозвището си, след като художникът Андре Жил нарисувал над входа табела с надписа Le Lapin à Gill (Заекът на Жил). В началото на 20-и век името се изменило на Au Lapin Agile (При пъргавия заек), а самото заведение станало любимо на мизерстващи художници и писатели като Пикасо, Модиляни и Аполинер.

На това се дължи особената атмосфера на Au Lapin Agile: кабаре с две помещения, където от 1860 г. насам са пирували поколения хора на изкуството и най-обикновени негодници. По стените висят потъмнели с годините картини, а клиентите седят на груби пейки и пият „Перно”. Кувертът струва 28 евро и включва едно питие. Представлението започва към 22 часа. Под акомпанимента на пиано се изпълняват комични песни и балади. Но човекът, който наистина ви пренася в Париж от 30-те с газовите лампи по улиците, е акордеонистът.

Бирария „Ла Купол” – La Coupole

Адрес: 102 Boulevard du Montparnasse. Работно време: всеки ден от обяд до полунощ.

Адрес: 102 Boulevard du Montparnasse. Работно време: всеки ден от обяд до полунощ.

В славните години на Едит Пиаф (след 1935-а) това е любимата бирария на известните личности. Просторната й зала в стил ар деко е била посещавана от Пабло Пикасо, Жан-Пол Сартр… Истории за техните геройства заемат няколко страници от уебсайта на заведението lacoupole-paris.com. Едит пеела в танцувалния салон в сутерена, сред колони, издялани като палми.

Днес La Coupole е елегантно заведение, върху чиито маси има сребърни подноси с морски деликатеси. За ужас на по-възрастните парижани бирарията е ремонтирана през 2008 г., но стилът й е все така бляскав – витражи по таваните и стенописи. Цените обаче са като пладнешки обир – тристепенното меню започва от 31 евро.

Музей „Едит Пиаф”

Адрес: 5 rue Crespin du Gast. Посещения след предварителна уговорка на тел.: +33 1 43 55 52 72.

Адрес: 5 rue Crespin du Gast. Посещения след предварителна уговорка на тел.: +33 1 43 55 52 72.

Миниатюрният апартамент, в който Едит някога е живяла, сега е единственият музей, посветен на прочутата певица. Той се ръководи от Бернар Маршоа – запален почитател на Пиаф, който се запознал с нея през 1958 г. Словоохотливият парижанин има в запас неизчерпаеми истории за живота й. Сред експонатите в двустайното апартаментче са прочутата й черна рокля и боксовите ръкавици на голямата й любов – известния боксьор Марсел Сердан, след чиято смърт в самолетна катастрофа през 1949-а Едит изпада в десетгодишна депресия с алкохол и наркотици. Тя посвещава на Марсел екстатичната песен Hymne à l’Amour и настоява да я изпълни на сцената веднага след като научава за гибелта му. Пиаф стига до припева, след което припада.

Гробището „Пер Лашез” – Père Lachaise

Адрес: 16 rue du Repos. Работно време: понеделник-петък от 8:00 до 18:00, събота от 8:30 до 18:00, неделя от 9:00 до 18:00.

Адрес: 16 rue du Repos. Работно време: понеделник-петък от 8 до 18 ч., събота от 8,30 до 18 ч., неделя от 9 до 18 ч.

През 1963 г. 100 хил. души следват ковчега на Пиаф към гроба й, процесията блокира трафика в почти целия град. Тя умира едва на 47 години, но вече легенда. Краткият й живот е огледало на песните й за изгубени любови и кураж. Нейната приятелка – певицата Марлене Дитрих, я нарича „Душата на Париж”.

Почитателите на Едит Пиаф и до ден-днешен се събират пред вечния й дом в „Пер Лашез”, където са намерили покой и много други известни личности. Гробът й е една съвсем обикновена черна мраморна плоча с ваза за свежи цветя и при краката цитат от нейна песен:

„Бог събира онези, които се обичат.”

След като й отдадете почит, се освежете в намиращия се наблизо Bar de la Place Edith Piaf, чийто стени са покрити с черно-бели фотографии певицата. На площада отпред има нейна статуя в цял ръст с ръце изпънати над главата й – жест на възторг или отчаяние. Кой знае…

Площад "Славейков"