A Bigger Splash (все още без официално българско заглавие)
Реж.: Лука Гуаданино
С участието на: Рейф Файнс, Тилда Суиндън, Дакота Джонсън, Матиас Шьонертс

Напомняща на Дейвид Бауи рок богиня (Тилда Суинтън) и преданото й гадже(Матиас Шьонертс) са на почивка, когато двама неканени гости се появяват пред вратата на италианската им вила: бившият приятел на рокзвездата, който е луд купонджия (Рейф Файнс), и намусената му привлекателна дъщеря (Дакота Джонсън). В зависимост от гледната ви точка ваканцията или точно е приключила, или тепърва започва.

Вдъхновена от филма на Жак Дере „Басейнът” (1969), A Bigger Splash на Лука Гуаданино е еротична драма, която се превръща в нервен трилър, но от началото до края е живописен, изпечен от слънцето и жизнерадостен филм. Дивите танцови движения на Рейф Файнс си струват цената на билета.

Премиера в повечето европейски страни през февруари, в САЩ през май. Няма насрочена дата за България.

Аве, Цезаре!
Реж.: Братя Коен
С: Джордж Клуни, Джош Бролин, Скарлен Йохансон, Чанинг Тейтъм

Тази стилна комедия на Итън и Джоел Коен може да се окаже едно от най-апетитните кино лакомства на 2016-а. Ястието включва любимите съставки на братя Коен: отвличане („Големият Лебовски”), златната ера на Холивуд („Бартън Финк”) и Джордж Клуни, който се държи като палячо („О, братко, къде си?”). Джош Бролин играе ролята на директор на филмово студио, който трябва да се намеси, след като любимецът на дамите (Джордж Клуни) изчезва мистериозно по време на снимките на древноримски епос.

Впечатляващият актьорски състав включва също Скарлет Йохансон, която играе къпеща се красавица, и Чанинг Тейтъм, който се държи като Джийн Кели. Тук са и звездите от A Bigger Splash Тилда Суинтън и Рейф Файнс.

Българска премиера на 19 февруари.

Вещицата
Реж.: Робърт Егърс
С: Аня Тейлър Джоу, Ралф Инесон, Кейт Дики

„Вещицата” е независим филм на ужасите, който възхити фестивалните зрители със своята интелигентност, стил и страховитост. Дебютът на режисьора Робърт Егърс вече спечели награда от Лондонския филмов фестивал през октомври. „Вещицата” е безмилостно зловещ разказ за пуританско семейство, което е прогонено от селище в Нова Англия през 1630 г. Принудено да построи ферма в края на далечна гора, семейството изглежда, че е преследвано от черна магия. Но не по-малко страшен е религиозният фанатизъм на родителите.

Робърт Егърс работи като сценограф, преди да стане сценарист и режисьор, затова колкото и нетрадиционен да е  филмът „Вещицата“ не отстъпва на високобюджетна продукция с претенции за автентичност.

Световна премиера през март.

Жулиета
Реж.: Педро Алмодовар
С: Адриана Угарте, Инма Куеста, Ема Суарес

Последният филм на Педро Алмодовар „Толкова съм развълнуван!” (2013) беше отчайващо скучен. Истинско облекчение е да ви съобщим, че новата му – двадесета поред – творба бележи завръщането на испанския режисьор към „киното за жени”. С малко повече късмет може да очакваме една пълна с емоции комедийна драма от калибъра на „Завръщане” (2006) и „Всичко за майка ми” (1999).

Режисьорът обясни пред „Файненшъл таймс”, че оригиналното заглавие на филма било Silencio (от исп. – тишина), защото „това е основната причина, поради която се случват всички лоши неща на главната героиня”. Алмодовар обаче се принудил да го преименува, за да не стане объркване с предстоящия филм на Мартин Скорсезе, който също се казва „Тишина”. Двете продукции ще излязат горе-долу по едно и също време.

Премиера в Испания през март, във Франция – май.

Небостъргач
Реж.: Бен Уитли
С: Том Хидълстън, Джеръми Айрънс, Сиена Милър, Люк Евънс

Сюрреалистичната черна комедия на Бен Уитли започва със сцена, в която Том Хидълстън стои на балкона си и пече куче на барбекю. После нещата стават още смущаващи.

Филмът е адаптация по едноименния сатиричен роман от 1975-а на Дж. Г. Балард. Действието се развива в отблъскващ небостъргач, на чиито долни етажи живеят непрестанно пушещи бедняци, на горните – декадентски богаташи, а на върха в просторен пентхаус се шири високомерният архитект (Джеръми Айрънс).

Доста скъпият актьорски състав включва също Сиена Милър, Люк Евънс и Елизабет Мос, което е необичайно за Бен Уитли. И все пак новият му филм е също толкова анархичен като предишните.

Премиера във Великобритания през март, във Франция през април, в Германия през септември.

Everybody Wants Some (все още без официално българско заглавие)
Реж.: Ричард Линклейтър
С: Глен Пауъл, Зоуи Дойч, Тайлър Хохлин

„Юношество” беше шедьовърът на Ричард Линклейтър. Сниман в продължение на 12 години, той проследява с цялата възможна топлота, чувство за хумор и тиха задълбоченост на режисьора-сценарист училищните години на едно тексаско момче. Новият му филм е нещо като продължение на предишния. Както отбелязва Линклейтър, „историята започва там, където свършва „Юношество”. Момче отива в колежа и се запознава с новите си съквартиранти и едно момиче“. Действието обаче се развива през 80-те, което означава, че Everybody Wants Some е неофициално продължение и на първия му успешен филм – комедията „Объркани и непокорни”(1993). Накратко казано, Everybody Wants Some обещава да бъде изцяло в духа на Линклейтър, а всички искат точно това.

Премиера в САЩ и Европа през април.

Сноудън
Реж. Оливър Стоун
С: Джоузеф Гордън-Левит, Шайлийн Удли, Скот Истууд, Никълъс Кейдж

Минаха почти два десетилетия, откакто новите филми на Оливър Стоун не предизвикват вълнение. Но „Сноудън” изглежда като една от онези полемични и прями драми, с които режисьорът се прочу. Новият му филм е политически, противоречив и без художествена измислица, макар че някои от критиците на Стоун не са съгласни с последното. Джоузеф Гордън-Левит играе ролята на Едуард Сноудън – бившия компютърен специалист от ЦРУ, който през 2013-а предостави на медиите секретна информация от Агенцията за национална сигурност на САЩ. Шайлийн Удли е приятелката му, която бяга с него в Русия.

Световна премиера през май.

Г.Д.В.
Реж. Стивън Спилбърг
С: Бил Хедър, Ребека Хол, Джъмейн Клемънт

30 години след като Мелиса Матисън написа сценария за „Извънземното”, беше съобщено, че тя и Стивън Спилбърг най-накрая ще работят отново заедно, този път върху адаптацията по една от най-приятните и чудновати книги на Роалд Дал – „Г.Д.В.”. За съжаление Матисън почина от рак през ноември, преди да види завършения филм. Но пък едва ли можем да си представим филмов проект с по-подходящи сценарист и режисьор. В магическата книга на Дал приятелството на младата главна героиня с Големия Дружелюбен Великан не е много по-различно от връзката между Елиът и Извънземното.

Световна премиера на 1 юли.

Момичето от влака
Реж.: Тейт Тайлър
С: Емили Блънт, Ребека Фъргюсън, Едгар Рамирес

Забравете за „Мъжете, които мразеха жените”. Забравете за „Не казвай сбогом”. Новият мистериозен трилър за момичета е вдъхновен от едноименния роман „Момичето от влака” на Паула Хоукинс. Режисьор е Тейт Тайлър, който получи номинация за „Оскар” за „Южнячки”. В главната роля е Емили Блънт, чиято героиня е озлобена алкохоличка, обсебена от мисли за бившия си съпруг. Когато се събужда една сутрин и вижда, че цялата е опръскана с кръв, тя изпада в ужас, че може да е извършила убийство. Любителите на романа на Паула Хоукинс може да недоволстват, че действието е пренесено от Лондон в Ню Йорк, но пък Емили Блънт продължава да е във върхова форма, независимо с какъв акцент говори.

Световна премиера през октомври.

Доктор Стрейндж
Реж: Скот Дериксън
С: Бенедикт Къмбърбач, Рейчъл Макадамс, Мадс Микелсен, Чиуетел Еджиофор, Тилда Суинтън

2016-а изобилства от блокбъстъри за супергерои – „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта”, „Капитан Америка: Гражданска война”, „Х-мен: Апокалипсис” и какви ли не още заглавия с двоеточие. Най-интригуващ обаче е „Доктор Стрейндж”, който представя на голям екран мистичния персонаж на „Марвел”. Дори онези от нас, на които им е писнало от супергерои, ще бъдат изкушени да видят харизматичния Бенедикт Къмбърбач, който за пореден път играе арогантен умник(спомнете си „Игра на кодове”, „Петата власт”, „Шерлок”). Този път той ще е с червена пелерина и козя брадичка.

Световна премиера на 4 ноември.