Най-голямата цесия, сключвана в КТБ, е от спасената от фалит с държавна помощ и основна кредитираща Делян Пеевски в момента институция – Първа инвестиционна банка. Това твърди финансовият блогър Мирослав Иванов в публикацията си "#Кой с кого. Истинският списък с цесии в КТБ. Част I".

 

Според него Фондът за гарантиране на влоговете нарочно е разпространил списък на подредени по азбучен ред вложители, в който няма нова информация. 

"Въпросът защо синдиците на КТБ скриха кои са страните по цесиите и обявиха само имената на депозантите си стои открит. А отговорът е прост – защото и този списък е част от кампанията всички действия на държавата в КТБ да бъдат прикрити и да се демонстрира квази публичност", коментира журналистът.

 

 

Според публикацията на Мирослав Иванов, "всички действия на държавните институции до този момент са в защита на политическата мафия, черпила с пълни шепи от КТБ и опитваща се сега да маскира всички следи". Блогърът обаче обещава в серия публикации да представи истинския списък на цесиите в КТБ. 

 

 

 

Според първата част от разследването му ПИБ е придобила вземането на „Еър пропърти девелопмънт“ на стойност 97.5 млн. лв.

"Самото придобиване е изключително спорно юридически, но това е тема на друга публикация. Веднъж сдобила се с вземането, ПИБ моментално покрива кредитите в КТБ на всички свързани с Пеевски компании. Покрай него намазва и друг ДПС депутат, член на „комисията КТБ“ и громител на „пирамидата КТБ“ Йордан Цонев. „Сиболе сървисис инкорпорейтид“ (собственик на „Техноекспортстрой“), „Табак маркет“ (собственикът на Lafka), „Дрослиан България“ (собственик на завода за цигарени опаковки и гилзи „Юри Гагарин, в който Пеевски наскоро обяви собственост), „Промишлено строителство холдинг“, „Вили Вист“ и военният завод „Аркус“ са големите печеливши затворили кредитите си в КТБ с помощ от ПИБ", пише Мирослав Иванов.

В същото време днес в няколко медии се появиха тълкувания, че бившият собственик на КТБ Цветан Василев е източил 5 664 715 146 лева от КТБ. Първоизточникът на твърдението е "Монитор", който е избрал точно това като акцент от новия списък на необезпечените кредити. Сумата е добре известна и до момента, но тя всъщност представлява дупката във финансите на банката, която зейна след затварянето на трезора.